İstinaf, Gezi Direnişi davasında verilen skandal cezaları onadı. Osman Kavala ve diğer yedi sanık hakkında verilen hapis cezaları hukuka uygun bulundu. Avukat Özen, kararın ‘intikam alma çabası’ olduğunu söyledi.

Gezi’den intikam alma çabası
Davada mahkeme, 25 Nisan’da yüksek hapis cezaları vermişti. (Fotoğraf: BirGün)

Kayhan AYHAN

Gezi davasında "hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi Osman Kavala için ağırlaştırılmış müebbet, Ayşe Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi ise 18 yıl hapis cezasına hükmetmişti. Kararı taraflar istinaf mahkemesine taşıdı.

HUKUKİ YÖNÜ YOK

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından yapılan inceleme neticesinde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen cezalar yerinde bulundu. Daire, ayrıca tutukluk haline dönük itirazı da reddetti. Hakkında yakalama kararı bulunan Yiğit Ali Ekmekçi’ye dönük aynı uygulamanın da devamına karar verdi. Kararda temyiz yolunun açık olduğu belirtildi. Dosyanın önümüzdeki günlerde Yargıtay'a gönderilmesi bekleniyor.

Gezi avukatlarından Deniz Özen kararı BirGün'e değerlendirdi. "Verilen karar ile birlikte Gezi Davası’nın 'hukuk' ile hiçbir bağı olmadığı bir kez daha anlaşılmış durumda" diyen Özen, "Adına 'mahkeme kararı' dedikleri 12 sayfalık belgenin 10 sayfası katılan ve sanık isimlerinin listesinden ibaret. Gerekçe bölümü ise tek bir satır: 'sanık müdafileri tarafından ileri sürülen nedenler yerinde görülmediğinden...' Daha önce, geçmişte Adalet ve Kalkınma Partisi’nden milletvekili adayı olamamış bir hakimin sağladığı oy çokluğu ile delilsiz ve gerekçesiz bir şekilde verilen tutuklama ve hapis cezası kararları, bu kez de gerekçesiz bir biçimde onandı. Dolayısıyla meselenin 'hukuki' bir yönü yok. Mesele, Türkiye tarihinin en onurlu direnişlerinden birisi olan Gezi Direnişi’nden intikam alma çabasından ibarettir" ifadelerini kullandı.

***

ANKARA GEZİ DAVASINDA KARAR ÇIKTI

26 kişinin yargılandığı Ankara Gezi Davası’nın Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün yapılan karar duruşmasında; 25 sanığa, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” ve “görev yaptırmamak için direnmek” suçlamalarından, bir sanığa ise “silahlı terör örgütü üyeliği” suçlamasından 10 ay ile 14 yıl 6 ay arasında değişen cezalar verildi. İstanbul’daki Gezi Davası’nda çıkan kararın ardından savcı, 25 sanığın beraat etmesi yönündeki mütalaasını değiştirerek sanıklara “örgüt üyeliğinden” de ceza verilmesini talep etmişti.