Taksim Dayanışması, Türkiye tarihinin en büyük isyanı Gezi Direnişi’nin üçüncü yıldönümünde “Gezi’deyiz, bir aradayız, buradayız” sloganıyla etkinlikler düzenleneceğini açıkladı ve “Barışın, dayanışmanın, kamusal yaşamın, özgür düşüncenin her türlü baskıdan uzak bir şekilde gelişebileceği eşitlikçi yarınlar için bir aradayız!” dedi

Gezi’deyiz, bir aradayız, birlikteyiz!

Taksim Dayanışması, Gezi Direnişi’nin üçüncü yıldönümüne ilişkin basın toplantısı düzenledi. TMMOB Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısına Berkin Elvan ve Mehmet Ayvalıtaş’ın aileleri, CHP İstanbul Milletvekilli Sezgin Tanrıkulu ile HDP İstanbul Milletvekilli Garo Paylan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütünün temsilcisi katıldı.

Proje dayatılıyor

Basın toplantısında ilk sözü Avukat Can Atalay aldı. Taksim Dayanışması’nın taleplerinin hala geçerli olduğunu ifade eden Atalay, mahkeme kararı olmasına rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Taksim Meydanı’na Kışla Projesi’ni dayattığını söyledi.

Atalay’ın ardından Taksim Dayanışması adına konuşan Beyza Metin, “Gezi bu ülkenin imdat çığlığı” dedi. Gezi’nin adaletten ve emekten yana, bir herkesin dilinden düşmeyen bir şarkı olduğunu vurgulayan Metin’in konuşması şu şekilde:

Gezi nefes alıştır

“Direnme refleksi, derin bir nefes alıştır. Haksızlığa, adaletsizliğe, keyfiliğe, dayatmaya, baskıya karşı direnmenin adı, bir parktan tüm ülkeye ve dünyaya yankılanan kente, doğaya, yaşama sahip çıkanların hep bir ağızdan, bir arada söyledikleri şarkıdır. Emekten yana, yoksuldan yana, doğadan yana, ezilmişten yana, ötekileştirilenden yana, kadından yana, barıştan yana her direnişin içinde yer alacağı, direnen herkesin dilinden düşürmeyeceği bir şarkı.”

Aynı yaşta kalacaklar

“Mehmet Ayvalıtaş, Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert, Ali İsmail Korkmaz, Haşan Ferit Gedik, Medeni Yıldırım, Ahmet Atakan ve Berkin Elvan nasıl ki, bizlerden ayrıldıkları yaşta kalacak ve nasıl ki onları hep o gülen yüzleri ve kararlı direnişleri ile hatırlayacaksak; işte Gezi de bu gençler gibi yaşlanmayacak.”

Suruç’tan Ceratttepe’ye

“Barış’tan korkanlara inat bir aradayız, buradayız! Suruç’tan Sultanahmet’e, Sur’dan Bataclan’a, Cizre’den Ankara’ya, bir aradayız! Dört Ayaklı Minare’den Beyrut’a, Paris’ten Beyoğlu’na bir aradayız! Cerattepe’de, Aliağa’da Akkuyu’da, Çukurova’da bir aradayız. Soma’da, Kilimli’de Ermenek’te bir aradayız.

Abbasağa’da konser

Taksim Dayanışması Gezi Direnişi’nin üçüncü yıl dolayısıyla, 29 Mayıs Pazar günü 14.00-23.00 saatleri arasında Abbasağa Parkı’nda forum ve konser düzenleyecek, 31 Mayıs Salı günü ise saat 19.00’da ise Gezi Parkı’nda basın açıklaması yapacak.

***

AA’nın Gezi haberine tepki

Anadolu Ajansı, Gezi Parkı direnişinin yıldönümünde de yalan ve provokatif haberlerine devam etti.

Gezi eylemlerinin ekonomiye etkisinin ‘analiz ediliği’ AA haberinde dönemin maliye bakanı Mehmet Şimşek’in eylemlerin faturası olarak ifade ettiği 1,4 milyar da az bulunarak ‘çok daha büyük’ bir maliyetten bahsedildi. Herhangi bir uzman görüşüne dayandırılmayan Anadolu Ajansı haberinin ilgili bölümü şöyle: Gezi Parkı olayları ve sonrasında vatandaşların algısında yarattığı bozulma, en büyük hasarı Türkiye’nin ekonomik göstergelerine ve finansal piyasalarına verdi” ifadesiyle başlanan habere şöyle devam edildi: “28 Mayıs 2013 tarihinde İstanbul Gezi Parkı’nda başlayan eylemler, yaklaşık 15 gün boyunca geniş çaplı bir kaos ortamı oluşturarak Türkiye’ye milyar dolarla ifade edilen bir maliyete neden oldu. Şimşek’in o günlerde yaptığı açıklamada olayların faturasının 1,4 milyar dolar olduğunu söylemesine karşın, uzmanlar direkt ve dolaylı faturalar dikkatle alındığında çok daha büyük bir maliyetin söz konusu olduğunu ve özellikle makroekonomik göstergeler açısından telafisi yıllar alacak hasarlara neden olduğunu ifade ediyor.”

Haberin ardından sosyal medyada tepkiler gecikmedi.