Gezi Direnişi sırasında penguen belgeseli gösteren CNN Türk'ün o dönemki Haber Müdürü olan Rıdvan Akar, kanaldaki haberlere karışamadığını söyledi

Gezi Direnişi'nde CNN Türk'teki penguen belgeselini kim yayınladı?

 

Rıdvan Akar, Gezi Direnişi esnasında haber müdürü olduğu CNN Türk'ün penguen belgeseli neden gösterdiği hakkında ilk kez konuştu. O süreçte CNN Türk'te Haber Müdürü olduğunu ancak bir inisiyatifi olmadığını ifade eden Akar,  habere müdahale etmesinin istenmediğini söyledi. Akar, bu duruma itiraz edip etmediği hakkında ise bilgi vermedi. 

Gülen Cemaati'ne yakın televizyon kanallarından Bugün TV'de “Erkam Tufan'la Analiz” programına katılan Gazeteci Rıdvan Akar, Gezi Direnişi esnasında Haber Müdürü olduğu CNN Türk'ün penguen belgeseli göstermesinde rolü olup olmadığı sorusuna yanıt verdi.  Gezi eylemlerinin demokratik bir hak olduğunu düşündüğünü dile getiren Akar, programın sunucusunun “Çarşı grubundansın” şeklindeki sözlerini, “Çarşı grubuna saygı duyan biriyim” diyerek düzeltti.


'SEN İŞİN BAŞINDA DEĞİL MİYDİN?'
Daha sonra söz, Gezi Direnişi'nin ilk gününde CNN Türk'te gösterilen ve yandaş medya eleştirisinin sembolü haline gelen penguen belgeseline geldi. Sunucu Erkam Tufan Aytav “Gezi olayları olduğu dönemde CNN penguen göstermedi mi, senin Haber Müdürü olduğun kanal?” şeklinde Akar'a bir soru yöneltti. Akar'ın “Evet gösterdi?” cevabının ardından Aytav “Kaşındın ama bunu söylemek zorundayım” ifadelerini kullandı. Konuyu açıklamak isteyen Akar ise sunucu Aytav'a “Evet gösterdi. Diyorum bunu. Ama devam etmek zorundasın. Şöyle de bir soru sormak zorundasın Gezi olayları sırasında Türkiye'de gezi belgeseli yayımlayan tek kanal mıydı diye soracak mısın? Onu da sen mi yaptın diye sorarsan çok sevinirim” dedi.

Akar'ın ısrarı üzerine Aytav “Peki, nasıl oldu? Haberin başısın, nasıl oldu da penguen yayınlandı? Siyaseten durduğun yeri biliyorum. Haberin başısın. Ve penguen koyuyorsun... Seni aşan bir durum mu vardı orada?” diye sordu. Akar, Haber Müdürlüğü'nün sadece kağıt üstünde olduğunu dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü:


'MÜDAHALE ETMEM İSTENMEDİ'
“Aslında çok basit bir nedeni var. Medyayı sende bilirsin. Bir makam verilir ama o makamı almak öyle kolayca olmaz eğer işten atılmazsanız. Ben Haber Müdürü'ydüm ama Haber Müdürlüğü yapmıyordum. Yani yaklaşık 2 yıl öncesinden itibaren kağıt üzerinde Haber Müdürü olarak gözüküyordum ama habere müdahale etmiyordum. Etmem istenmemişti.  Hiçbir sorumluluk bende değildi. Ben sadece "Hayatın Tadında" programını yapan bir gazeteciydim. Sınırlı sorumluluğum vardı. Kendi yaptığım program dışında kanalın genel yayın akışına ve duruşuna herhangi bir müdahale etmedim.”