Gezi Direnişi ülkenin sönmez umududur
Gezi Direnişi’nin 10’uncu yıldönümü Mersin’de de anıldı. (Fotoğraf: BirGün)

Abidin YAĞMUR

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, Gezi direnişinin 10’uncu yılında, direniş sürecinde hayatını kaybeden gençleri andı.

Özgecan Aslan Barış Meydanında bir araya gelen Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, “Gezi umuttur, umut bitmez. Karanlık gider Gezi kalır” yazılı pankart açtı.

HAKLI TEPKİNİN ADIDIR

Burada platform adına açıklama yapan Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Nasır Nesanır, Gezi direnişinin önemine değindi. Nesanır, “Toplumsal muhalefetin en temel hak ve taleplerinin açığa çıkarıldığı, barışçıl direnişin tarihsel ve meşru gerçekliğinin ortaya konduğu bir direnişin üzerinden tam 10 yıl geçti. Henüz geçtiğimiz günlerde sonuçlanan seçimlerde gezinin yarattığı değerler ayaklar altına alınmaya çalışıldı, Gezi üzerine yalanlar söylendi, Gezi mahkûm edilmeye çalışıldı. Tıpkı 14 ay önce Osman Kavala, Can Atalay, Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Hakan Altınay, Çiğdem Mater ve Mine Özerden’in haksız ve hukuksuz bir şekilde mahkûm edildikleri gibi. Geziye neden düşman olduğunuzu, onu neden mahkûm etmeye çalıştığınız çok açık. Niyetinizi ve korkularınızı biliyor, bu beyhude çabalarınızı reddediyoruz. Çünkü Gezi’yi yaşadık, biliyoruz” dedi.

Gezi direnişinin bu ülke tarihinin en demokratik, en barışçıl, en yaratıcı, en katılımcı, en kapsayıcı, en kitlesel hareketi olduğunu ifade eden Nesanır, “Hep birlikte konuşup karar vermenin, hayatı paylaşmanın, yaşama her boyutu ile sahip çıkmanın duvar yazısı olmuş halidir. Her türlü şiddete karşı her şehirde yankılanan barışçıl ve haklı tepkinin adıdır” diye konuştu.

Nesanır, Gezi’nin yıllar boyunca unutlmayacağını sözlerine ekledi.

***

MEHMET AYVALITAŞ ANILDI

İstanbul’un Ümraniye ilçesinde gerçekleşen Gezi Parkı eylemlerinde polis Mehmet Görkem Demirbaş’ın kullandığı aracın çarpması sonucu katledilen Mehmet Ayvalıtaş, eski Çekmeköy Mezarlığı’nda bulunan mezarı başında anıldı. Anmaya Ayvalıtaş’ın ailesinin yanı sıra çok sayıda yurttaş da katıldı. Anmada, "Mehmet Ayvalıtaş ve tüm Gezi direnişçilerinin önünde eğiliyoruz" denildi.

Fotoğraf: Twitter/@Gencmeclisleri