Gezi Direnişi’nin 9’uncu yıl dönümde pek çok kentte sokağa çıkılırken polis İstanbul ve İzmir’deki eylemlere müdahale etti. İstanbul İpek sokakta polis, kitleye yoğun biber gazı sıktı, İzmir’de en az 4 kişi gözaltına alındı.

Gezi düşlerinden vazgeçmeyeceğiz
İstanbul

Haber Merkezi

İstanbul Gezi Parkı’na Topçu Kışlası yapılmasına karşı başlayıp halkın eşitlik, özgürlük ve adalet talebine dönüşen Gezi Direnişi’nin 9’uncu yılında yurttaşlar, ülkenin dört bir yanında sokağa çıktı. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ile çok sayıda kentte sokağa çıkan yurttaşlar, hayatını kaybeden 8 genç ve Gezi davası tutukları için adalet istedi.

İstanbul Taksim’deki İpek sokaktaki TMMOB önünde Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla bir araya gelen yurttaşlar, polisin sert müdahalesiyle karşılaştı. İpek sokağı kapatan polis, yurttaşları ablukaya aldı. Gezi Parkı’na yürümek isteyenlere biber gazı sıktı.

Müdahalenin ardından Taksim Dayanışması tarafından yapılan açıklamada, Gezi davasında verilen ağır mahkûmiyet kararlarına ve tutuklamalara tepki gösterildi, “Gezi onurumuzdur” denildi.

POLİS MASA ATTI

Açıklamanın ardından polis, kitleye tekrar müdahalede bulundu. Orantısız güç kullanan polis, yurttaşları İpek sokağa sıkıştırdı. Polis, eylemcilerin üzerine sokakta bulunan masayı fırlattı.

İZMİR’DE 4 GÖZALTI

İzmir’de yurttaşlar, Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde toplandı. Gündoğdu Meydanı’na yürümek isteyen kitleye polis sert müdahalede bulundu. En az 4 kişi gözaltına alındı.

Trabzon’da yapılan açıklamada, Gezi tutuklularının serbest bırakılması talep edilirken Adana’da ise “Gezi eylemleri AKP’nin yıllarca sürdürdüğü, sermayeden yana, antidemokratik, halkı ayrıştıran, bölen, kamplaştıran politikalarına karşı halkın haklı öfkesiydi. Yok sayılan, ötekileştirilen milyonların öfkesi, sesiydi. Gezi eylemlerinin kışkırtıcısını arıyorsanız aynaya bir bakın, kendinizi göreceksiniz” denildi.

Siyasi partilerden yapılan açıklamalarda ise şu ifadelere yer verildi:

Türkiye Komünist Partisi (TKP): “Haziran Direnişi milyonlarca emekçinin öfkesinin ürünüydü. Bu öfke Erdoğan’a ve AKP hükümetine karşı bir direnişte somutluk kazandı. Direniş, AKP’nin her istediğini keyfince yerine getiremeyeceğini gösterdi.”

Emek Partisi (EMEP): “Halk yenilmez. Ve daima mücadeleler sürer karanlık gider. Gezi kalır…Onlar sadece geçmişteki eylemi cezalandırmak için değil gelecekteki eylemlere niyet edecekleri caydırmak için, ibret olsun diye tutuklandılar.”

HDP: İktidarın korkuyla, sindirmeyle, cezalarla yok etmek istediği umut Gezi dayanışmasının ve ortak mücadelesinin ruhuyla daha fazla büyümektedir, büyüyecektir.”

GEZİ PANKARTI ASILDI

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ile İstanbul Milletvekilleri Sera Kadıgil ve Ahmet Şık Boğaziçi Köprüsü’ne “Her yer Taksim, her yer direniş” yazılı pankart astı. Pankartın asıldığı sırada TİP milletvekillerine müdahale eden polis, Kadıgil’in cep telefonunu denize attı. Polis, “Bu bayrağı buraya asamazsın” diyerek milletvekillerine müdahale etmek istedi.