Gezi; Medeni ile Berkin’in kardeşliğidir

MUSTAFA KÖMÜŞ

Gezi Direnişi Kürt hareketi açısından da oldukça önemli bir olay olma özelliğinde. Söz konusu meseleye dair çeşitli yorumlar yapılırken HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş oldukça önemli ifadeler kullandı. Beştaş şunları söyledi:

Gezi, Türkiye’de tarihsel bir dönemece tekabül ediyor. En geniş anlamıyla baskıya, haksızlığa, hukuksuzluğa, halkın tepkisi, itirazı ve muhalefetidir. Gezi’nin bu kadar büyümesini ve yaygınlaşmasını da yine bu baskı politikalarının yaygınlığında ve derinliğinde aramak lazım. Çünkü herkesin itiraz nedenleri farklı olsa da temel noktası iktidarın uygulamaları, kararları ve var olan hukuksuzluğu diye düşünüyorum. Bugün Gezi devam ediyor mu, etmiyor mu tartışmaları var. Bugün baskı politikaları maalesef daha da artarak devam ediyor. Gezi söz konusu olduğunda da özellikle iktidar partisi bunu mahkûm eden, reddeden bir anlayışla hareket ediyor. O gün nasıl Gezi’de şiddetle bastırmaya çalıştıysa bugün de bu şekilde devam ediyor. Fakat tersinden baktığımızda; 16 Nisan Referandumu’nda ‘Hayır’la Gezi ruhu, Gezi’deki itirazlar daha fazla görünür oldu. Gezi’yi farklı toplumsal kesimlerin, farklı gerekçelerle de olsa merkeziyetçiliğe karşı çıkışı olarak okumak lazım. Aynı zamanda yerelliği, yerinden demokrasiyi savunan bir anlayıştı. Bugün de 16 Nisan’da da temel kod merkeziyetçiliktir, tek adam rejiminin yerleştirilmesidir. Referandumda çıkan ‘Hayır’lar da bu merkeziyetçiliğe tıpkı Gezi’de olduğu gibi itirazdır.

Ortaya çıkan empatiyi değerlendirmeliyiz

Gezi ayrıca Türkiye’nin batısıyla doğusunu buluşturan, yakınlaştıran, empati kurulmasını sağlayan bir süreci ifade ediyor. Medeni Yıldırım ile Berkin’in kardeşliğini ifade ediyor. İstanbul, Ankara veya İzmir’de yaşayan, Kürt olmayan, Kürt halkının yaşadığı acıları hissedemeyen, göremeyen yüz binlerin, milyonların bunu görmesini sağladı. O empati Gezi’yle çıktı ortaya.