78 kuşağının simge isimleri, Deniz Gezmiş, Yusuf A

NECLA DULKADİROGLU-SERDAR KOCAPINAR-MUSTAFA TÜRKOĞLU-YAKUP DURMUŞ-OSMAN KOÇER /78 kuşağının simge isimleri, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 34'üncü yılında, Türkiye genelinde çeşitli etkinliklerle anıldı. Ankara'da Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın Karşıya-ka'daki mezarları başında anma töreni düzenlendi. Binlerce kişinin katıldığı törende, üç gencin mezarları çiçeklerle donatıldı, Küba devrimi liderlerinden Ernesto Che Guevara'nın mezarından getirtilen toprak döküldü.

Törene Ankara 78'liler Derneği, 68'liler Dayanışma Derneği, KESK, TMMOB, DİSK, Dev-Ma-den Sen, Birleşik Metal İş, Petrol İş, TÜMTİS, Halkevleri, İHD, Tunceliler Demeği, Kızılırmak Köy Dernekleri, Özgür Tiyatro, ÖDP, SHP, EMEP, SDP, DTP, Pirsultan Abdal Kültür Derneği yetkililerinin yanı sıra Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının avukatı Halit Çelenk, Alaaddin Bilge ve Aydın Çubukçu da katıldı.

İSTANBUL'DA DENİZE ÇİÇEK ATILDI
İstanbul'da 68'liler Birliği Vakfı tarafından düzenlenen anma töreni, Dolmabahçe sahilinden Gezmiş ve arkadaşları anısına denize karanfil bırakılarak başladı. 68'lliler adına basına açıklama yapan Sönmez Targan, "Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan ABD emperyalizminin işbirlikçileri tarafından idam edilmiştir," dedi.

Taksim'de Dolmabahçe'ye yürüyen çeşitli sivil toplum örgütleri de, burada Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını andı. Eyleme katılan arasında Irak'ta Savaşa Hayır Koordinasyonu, Kurtuluş Partisi, Bağımsız Sosyalist Sınıf Platformu, Halkevleri, TKP, Divriğİ Kültür Derneği ve Pirsultan Abdal Kültür Derneği yer aldı.

MERSİN VE ADANA'DA ANMA
Mersin 68'liler ve 78'liler tarafından ortaklaşa düzenlenen tören Barış ve Kardeşlik Orma-nı'ndakisabah kahvaltısıyla başladı. Sembolik olarak yapılan 100 metre koşusunun ardından çocuk ve gençlerin katıldığı yarışmada dereceye girenlere küçük hediyeler verildi. Adana'da ise ESP,SDP,SGDF ve DEV-LİS, Adana Kültür Soka-ğı'nda ortak basın açıklaması yaptı. Açıklamayı grup adına SGDF Başkanı İlden Dirini okudu. Dirini eşitlik, adalet ve özgürlük istedikleri için asıldıklarını ifade eden konuşmasında, "Onlar sınıfsız, sömürüşüz bir dünya istedikleri için vatan haini ilan edildiler. Sizlerin izini sürmeye devam ediyoruz," dedi.