Gıda-İş’ten 1 Mayıs çağrısı: Savaşa, yoksulluğa hayır

HABER MERKEZİ

DİSK/Gıda-İş, bölge temsilciler toplantısının ardından sonuç bildirgesini paylaştı. Bildirgede emeğin hızla değersizleştirildiği vurgulandı. Tüm emekçiler savaşa ve emek sömürüsüne karşı 1 Mayıs’a davet edildi.


Sonuç metninde asgari ücret zammı henüz işçilerin eline geçmeden ocak ayında gelen zamlar karşısında eridiği hatırlatıldı. Raflardaki fahiş fiyatlar, düşük ücretler, yüksek enflasyon ve geçim şartlarının gittikçe zorlaşması, çalışma koşullarının ağırlaşması üzerine işçi sınıfı içerisinde hoşnutsuzluğun arttığı ifade edildi. Farklı iş kollarında 100’ün üzerinde fabrikada iş bırakma, üretimi durdurma, işyeri işgali gibi eylemler yapıldığı hatırlatılan metinde şöyle dendi: “Hak alma ve ücretlerini yükseltme taleplerinin önemli bölümü kazanımla sonuçlandı. Yaşanan eylemlerin ve direnişlerin birleşik bir harekete dönüşmemesi temel bir sorun olarak devam ediyor. Sendikal hareketin içinde bulunduğu zayıflık, parçalanmışlık, küçük burjuva hareketlerin sorumsuzca tutumu, anarko ve sosyal sendikalist çizgisi, hareketin birleşmesinin önünde engeller olarak sürüyor” dendi.

Gıda-İş tüm emekçileri 1 Mayıs’a çağırırken şu talepleri sıraladı:

• Asgari ücretin yeniden belirlenmesi, insan onuruna yakışır ücret olması.

• Ücretlerden alınan verginin azaltılması, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması, zenginlerden servet vergisi alınması.

• Zamların geri alınması, faturalardan tüm verginin kaldırılması.

• Tüm güvencesiz çalıştırılma biçimlerine son verilmesi, herkese güvenceli istihdamın sağlanması.

• Sendikal hak ve özgürlüklerin önündeki her türlü engelin (baraj, grev yasağı vb.) kaldırılması.

• İşten atmaların yasaklanması.

Çalışma koşullarının iyileştirilmesi.