Fransa atıklara karşı açtığı savaş ile gıda sürdürülebilirliğinde 34 ülke arasında zirvede yer aldı, Türkiye ise 16. sırada kendine yer buldu

Gıda sürdürülebilirliğinde Fransa zirvede, Türkiye 16'ıncı sırada

Fransa, gıda sürdürülebilirliği konusunda yapılan çalışmada 34 ülke arasında birinci sırada yer aldı.

Barilla Gıda ve Beslenme Vakfı (BCFN) ve The Economist Intelligence Unit işbirliği ile gıda sisteminin sürdürülebilirliğinin beslenme, tarım ve gıda israfı olmak üzere üç temel konu temelinde değerlendirildiği Gıda Sürdürülebilirlik Endeksi 2017 açıklandı.

Burcu Güngar Kıcır'ın Independent'tan aktardığı habere göre göre, Japonya, Almanya ve İspanya ve İsveç genel puanlamada Fransa ile birlikte ilk 5 sırada bulunuyor. Birleşik Arap Emirliği ise kişi başına en yüksek gelire sahip olmasına rağmen son sırada bulunmakta. Türkiye ise 34 ülke arasında 16. sırada.

Süpermarketlerin satılmayan meyve ve sebzeleri atmasının yasaklanması ve tüm restoranlara, artan müşterinin isteğine bağlı olarak artan yemeklerin konması için paket sağlama yükümlülüğü getirilmesi, gıda sürdürülebilirliğine göre yapılan ülkeler sıralamasında Fransa’nın zirvedeki yerini almasını sağladı.

Japonya, Almanya, İspanya ve İsveç, 34 ulusun gıda atığı, doğa dostu tarım ve kaliteli beslenme ölçütlerine göre notlandırıldığı endekste ilk beşi tamamladı. İndeks, Economist İstihbarat Birimi (EIU) tarafından yayınlandı.

Salı günü düzenlenen 2017 Gıda Sürdürülebilirlik İndeksi açılışında AB Sağlık ve Gıda Güvenliği Komisyonu üyesi Vytenis Andriukaitis, tüm dünyada milyonlar açken, kaynakların ziyan edilmesinin “etik dışı ve gayriahlaki” olduğunu söyledi. Andriukaitis, Milan (İtalya)’da verdiği beyanatında, “Hepimiz sorumluyuz; her kişi ve her ülke” dedi.

BM Gıda ve Tarım Kuruluşu’na göre dünyada üretilen gıdanın her sene 1.3 milyar tonu atılıyor.

Çöp sahalarında çözünen yiyecekler, gezegeni ısıtan gazlar salıyor. Tüm dünyada atılan yiyeceklerin neden olduğu gaz emisyonu, Çin ve A.B.D. dışında herhangi bir ülkeninkinden daha fazla.
EIU global editöryal direktörü Irene Mia, Thomson Reuters Vakfı’na yaptığı açıklamada “Gerçekten önemli olan şey, (gıda sürdürülebilirliğinin) bu hükumetlerin gündemindeki ve politikalarındaki vizyonu ve önemi. Bu, dünya çapında, hükûmetlerin gündeminde üst sıraya tırmanan bir konu”, dedi.

Küresel açlık seviyeleri, geçen sene on seneden fazla bir süreden beri ilk defa arttı. 815 milyon kişi yani gezegen üzerindeki her 10 kişinde 1’i, açlıkla savaşıyor.

Fransa, özgün gıda atık düzenlemeleri getiren ilk ülke ve her sene toplam gıda üretimin yalnızca % 1.8’ini kaybediyor. 2025 senesine kadar bu oranı yarıya indirmeyi planlıyor.

Dünya Dostları Avrupa’da kampanya yürüten Meadhbh Bolger, “Fransa, süpermarketleri tamamen yenilebilir durumdaki gıdaları atmaya son vermeye zorlamak dahil bir takım önemli adımlar attı” dedi. “Bu, AB genelinde ağlayıcı gıda atık azaltma hedefi ile Avrupa eviyesine de taşınmalı”.
Yapılan çalışma, yüksek gelire sahip ülkelerin indekste daha üst sıralarda yer aldığını , ancak tarımda kötü toprak ve gübre yönetimi ve aşırı et, şeker ve doymuş yağ tüketiminin Amerika’yı 21. sıraya gerilettiğini gösteriyor.

34 ülke içinde kişi başına düşen en yüksek gelir seviyesine sahip Birleşik Arap Emirlikleri ise en son sırada geliyor. Raporda, bu durumun, kişi başına düşen gıda atığının senede 1000 kg’a çıkmasının, artan obezitenin ve tükenmekte olan su kaynaklarına dayalı bir tarım sektörünün yansıması olduğu vurgulanıyor.