Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, “Çiftlik Bank’ın Bakanlığımızla ne ilgisi var ne izni ne de verdiği bir hibe var” dedi. CHP ise ‘milli, dini duyguları istismar ederek milleti dolandıranlar’ için hapis cezası öngören bir yasa teklifi verdi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba: Çiftlik Bank’ın bizimle ilgisi yok

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Çiftlik Bank’ın Bakanlıkla ilgisinin olmadığını, Bakanlığın ocak ayında Çiftlik Bank hakkında suç duyurusunda bulunduğunu söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, bir dizi incelemelerde bulunmak üzere dün Ankara’dan karayoluyla Turhal ilçesine geldi. Tokat Valisi Ömer Toraman, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Turhal Belediye Başkanı Yılmaz Bekler ve AKP’li milletvekilleriyle ‘Birlikte Üretim Modeli’ projesi toplantısına katılan Fakıbaba, burada köylülerle sohbet etti.

‘Ocakta savcılığa şikâyet etmişiz’
Program sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Fakıbaba, “Çiftlik Bank ile ilgili bir gelişme var mı?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Çiftlik Bank önünde sadece çiftlik olduğu için millet zannediyor ki Tarım Bakanlığı ile ilgisi var. Çiftlik Bank’ın Tarım Bakanlığı ile ne bir ilgisi var ne bir izni var ne de verdiği bir hibe var. Bu söylentiler tamamen yanlış. Ve ocak ayında biz ‘Çiftlik Bank’ta vatandaşlar kandırılıyor’ diye Tarım Bakanlığı olarak savcılığa dilekçe vermişiz. Müşteki olarak, vatandaş olarak. Ama tek bir şey var. Açılışa davet etmişler. Genel olarak her açılışta biz deriz ki; ‘İşimiz yoğun olduğu için katılamadık’ diye bir telgrafımız olmuş. Sonradan vatandaşlarımızın kandırıldığını anladığımız an, ocak ayında biz kendimiz savcılığa şikâyet etmişiz.”

CHP’den yasa teklifi
Öte yandan TBMM’ye “yerli, milli ve dini duyguları istismar ederek milleti dolandıranlar” için hapis cezasını öngören bir düzenleme sunuldu. Yasa teklifini veren CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, TCK’nin ‘Nitelikli Dolandırıcılık’ başlıklı 158’inci maddesinde değişiklik yapılmasını istedi. Söz konusu değişiklikle nitelikli dolandırıcılık suçunun ‘yerli, milli ve vatani duyguların istismar edilmesi suretiyle’ işlenmesi de cezalandırma kapsamına alınıyor. Ayrıca mevcut düzenlemede yer alan para cezası kaldırılarak, madde kapsamında sıralanan suçun işlenme hallerinin tamamı için hapis cezası getiriliyor. Hapis cezasının alt sınırı üç yıldan beş yıla, üst sınırı ise on yıldan on beş yıla çıkarılıyor.
CHP’li İrgil, Türkiye’nin gündeminde olan Çiftlik Bank vakasına değinerek, “Günlerdir ‘tosuncuk’ namlı kişinin milleti nasıl dolandırdığını konuşuyoruz. Milleti kandırarak, aldatarak, dolandırarak maddi ya da manevi haksız çıkar sağlayan herkes hak ettiği cezayı bulmalıdır” dedi.