Türk-İş haziran ayında açlık sınırının 2 bin 865 liraya yoksulluk sınırının ise 9 bin 332 liraya yükseldiğini duyurdu. Gıda fiyatlarındaki artış sağlıklı beslenmek için ayrılması gereken bütçeyi her geçen gün yükseltiyor.

Gıda zammı açlık sınırını artırıyor

EKONOMİ SERVİSİ

Salgın ülkede yaşanan yoksulluğun daha yaygınlaşmasına ve derinleşmesine neden oldu. Tüm dünyada gıda fiyatları dolar cinsinden artarken tedarik zincirinde yaşanan bozulma gıda krizini tehdit ediyor. Dolar kurundaki artış nedeniyle üreticiler tohum ve gübre girdilerini daha pahalıya almak zorunda kaldı. Bu da üretim maliyetlerini artmasına ve gıda fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

Öte yandan son bir buçuk yılda gelir dağılımında yaşanan adaletsizlik nedeniyle milyonlar işsiz ve gelirsiz kalırken milyonerlerin sayısı hızla arttı. Gelir artışının sınırlı, elde edilen gelirin de temel ihtiyaçları karşılamaktan uzak olması sonucu yaşam şartları daha da ağırlaşıyor. Yüksek enflasyon ve artan döviz kuru halkın alım gücünü düşürdü. Çarşı pazarda ise zam yüzü görmeyen ürün kalmadı. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibarıyla artış oranı yüzde 17,84 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 18,08 olarak hesaplandı.



YAŞAMA MALİYETİ 3 BİN 400 LİRANIN ÜZERİNDE

Yaz mevsiminin gelmesiyle de birçok üründe hasat zamanı başladı. Ancak yanlış tarım politikaları nedeniyle üretimde yaşanan aksaklıklar raflara zam olarak yansımaya devam ediyor.

Yaz aylarında gıda fiyatlarında azalma beklenirken artık yüksek fiyatlarla karşılaşıyoruz. Türk-İş’in Haziran ayı açlık ve yoksulluk sınırı rakamları da ülkede sağlıklı beslenmek için gıdaya ayrılan bütçenin giderek yükseldiğini gösteriyor. Türk-İş'in yaptığı Haziran 2021 açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre dört kişilik ailenin açlık sınırı asgari ücretin yaklaşık 40 lira üzerine çıkarak 2 bin 865 TL, yoksulluk sınırı ise 9 bin 332 TL oldu.

Türk-İş araştırmasının sonucuna göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı 2 bin 865 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut kirası, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise 9 bin 331,67 lira, bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3 bin 473,37 lira oldu.Araştırmaya göre Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,22 oranında artış gösterdi. Yılın ilk altı ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 10,61 oranında gerçekleşti.

GÜNLÜK GIDA HARCAMASI 100 LİRA

Asgari ücret yine açlık sınırının altında kaldı. Asgari ücret ile bir kişinin yaşam maliyeti arasındaki fark 650 TL’ye ulaştı. Dört kişilik bir ailenin günlük gıda harcaması 100 TL’ye dayanırken günlük yapılması gereken toplam harcama tutarı ise 311 TL olarak hesaplandı. Türk-İş hesaplamasına temel alınan gıda ürünlerinin, doğrudan piyasadan derlenen fiyatlarına göre mevsim şartlarının beklenen etkisi görülmeyerek yaş sebze-meyve fiyatlarında artış devam etti. Geçen ay kilogramı ortalama 7,74 TL olan taze sebze-meyve fiyatı bu ay 7,90 TL olarak hesaplandı. Ortalama sebze kilogram fiyatı bu ay yine 7,21 TL’de kaldı. Ortalama kilogram meyve fiyatı ise bu ay 8,54 TL olarak hesaplandı. Geçen ay 8,50 lira hesaplanmıştı.