Dünyada üretilen gıdanın her gün üçte biri çöpe gidiyor. Bu rakam dünyada besin bulmayan 795 milyon insana yetecek olan miktarın dört katı anlamına geliyor. Buğday Derneği gıda israfına karşı 10 öneri hazırladı

Gıdanın çöpe gitmemesi için 10 öneri

Dünyada üretilen gıdanın üçte biri çöpe gidiyorsa, bunda her gün gıda tüketenler olarak hepimizin sorumluluk payı var demektir. Peki ne yapmalı… Mümkün olduğu kadar az ve sık alışveriş yapmalı ve gıdayı en iyi şekilde saklayarak bozulmasını ve besin değerini kaybetmesini önlemeli. Gıdayı nasıl saklayalım? Buğday Derneği'nin önerileri şu şekilde:

1. Bazı meyve ve sebzeler etilen denen bir gaz üretir. Bu kokusuz ve zararsız bir gazdır ancak diğer gıdaların yumuşamasına, erken bozulmasına yol açar. Etilen üreten gıdalarla etilenden etkilenen gıdaları ayrı saklamak gerekir. Etilen üreten gıdalar şunlardır: Kayısı, avokado, muz, kavun, kivi, nektarin, şeftali, armut, erik ve domates. Etilenden etkilenen gıdalarsa şunlar: Elma, brokoli, havuç, patlıcan, yeşil yapraklı sebzeler ve karpuz.

2. Patates, soğan ve domatesi buzdolabı yerine serin bir yerde ve birbirlerinden ayrı tutun. Olgunlaşmamış meyve ve sebzeleri buzdolabına koymayın. Olgunlaştığında buzdolabına koyun.

3. Çilek, frambuaz gibi meyveleri yıkayarak saklamayın.

4.Turunçgiller serin, kuru bir yerde bir hafta saklanabilir. Ancak daha uzun süre için, bir file içerisinde buzdolabında saklayın.

5.Nem çürümeye sebep olduğundan tüm sebzelerin kuru olmasına dikkat edin.

6.Yeşillikleri, altına kağıt mendil koyduğunuz cam kapta saklayın.

7.Buzdolabınızdaki bir gıda bozulmaya başladığında çıkarın.

8.Buzdolabınızı temiz tutun.

9.Buzluğa koyduğunuz etlerin dış kısmının kararıp sertleşmesini önlemek için sıkıca paketleyin.

10.Yemeklerinizi önceden plânlamaya çalışın.