Google Play Store
App Store
Gidenin aklı da yüreği de geride

MAHİR BAĞIŞ

Üniversite mezunları başta olmak üzere binlerce genç, Türkiye’de her yıl artan işsizlik, akademik olanakların yetersizliği gibi nedenlerle ülkesinden ayrıldı, çoğu geri dönmeyi düşünmüyor ancak ortak görüş, “Keşke geri dönebilsek…” Cumhurbaşkanlığı 2020 Programı’nda açıklanan verilere göre, 2018’de yurtdışına göç eden yurttaş sayısı, 2017 yılına oranla yüzde 20 artarak 137 bin kişiye ulaştı. Türkiye’deki akademik koşulların yetersizliği ve artan işsizlik, binlerce gencin “daha iyi bir eğitim alabilmek, daha iyi bir gelecek kurmak” amacıyla ülkeden ayrılmasına yol açtı.

Eğitim için yurtdışına çıkan öğrenciler, BirGün’e konuştu. Türkiye’de üniversiteden mezun olduktan sonra geleceğinden endişeli olduğu için Almanya’ya yüksek lisans eğitimi görmeye giden gençlerden birisi Alaz Sümer. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden “onur derecesi”yle mezun olan Sümer, “Yurtdışını tercih etmemin iki temel sebebi var. Birincisi üniversitenin gerçek yaratıcıları olan akademisyenlerin KHK’larla ihraç edilmeleri. Çünkü onlar gidince üniversitede büyük bir niteliksel boşluk doğdu. Yeni gelen hocalardan yararlanmakta güçlük çekiyoruz. İkincisi de yurtdışında eğitim imkanlarının büyük oranda daha avantajlı olması” diye konuştu.

İŞSİZLİKTEN KORKUYORUM

ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olan ve İtalya’da Biyomedikal Mühendisliği alanında yüksek lisans eğitimi gören Ceren Yavuz da döndüğünde işsiz kalmaktan duyduğu endişeyi dile getirdi. İtalya’nın, öğrenim görmek istediği alanda Türkiye’den daha iyi olanaklara sahip olduğunu anlatan Yavuz, “Sağlık alanında birçok araştırma merkezi mevcut. Hem hastanelerde hem bu kurumlarda birçok biyomedikal mühendisi çalışıyor. Ve üniversitelere her türlü destek sağlanıyor” şeklinde konuştu.

EĞİTİM NİTELİKSİZ

ODTÜ tarih bölümünden mezun olan Serkan Simen ise Macaristan’da Ortaçağ Tarihi alanında yüksek lisans öğrencisi. Türkiye’deki eğitim sistemiyle Macaristan’daki sistem arasında uçurum olduğunun altını çizen Simen, Macaristan’ın, Batı Avrupa ülkelerine kıyasla daha geride olmasına karşın, akademik kadro ve burs imkanları açısından Türkiye’den daha ileride olduğunu söyledi. Simen “Burada kaygı düzeyiniz Türkiye’ye oranla daha az. Eğitimime Avrupa ülkelerinde devam etmek istiyorum. Doktora da sona erdikten sonra, eğer iş olanağı bulabilirsem ülkeye dönmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

cukurda-defineci-avi-540867-1.