Sağlık Bakanlığı, Ankara’nın köklü 3 hastanesinin yıkımı için 28 Nisan’da ihaleye çıkacak. SES Ankara Eş Başkanı Yalçınkaya’ya göre amaç, seçim öncesi yandaşa rant sağlamak ve Millet İttifakı’nın vaatlerini boşa çıkarmak

Giderayak hastane rantı peşindeler
Yurttaşlar, Dışkapı Hastanesi’nin kapatılmaması için eylem yapmıştı. (Fotoğraf: Depo Photos)

Haber Merkezi

Sağlık Bakanlığı, Ankara’daki Dışkapı, Sami Ulus ve Abdurrahman Yurtaslan hastanelerini yıkma inadından vazgeçmiyor. Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü, Ankara’daki üç köklü hastanenin yıkılıp yeniden yapılması için 28 Nisan’da ihaleye çıkacak. İhale dosyalarındaki bilgilere göre Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi inşaatı 1000 gün, Dr. Sami Ulus Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi inşaatı ise 700 günde tamamlanacak. İhaleler, açık ihale usulü ile yapılacak. Sağlıkçılara göre ise seçimden önce atılan bu adımlar Millet İttifakı’nın kapanacak hastanelere yönelik politikalarını engellemeye ve ihaleleri yandaş müteahhitlere vermeye yönelik.

ALELACELE RANT

Ankara’daki köklü üç hastanenin binasının yıkılıp yeniden yapılmasına ilişkin projeyi değerlendiren SES Ankara Şube Eş Başkanı Kubilay Yalçınkaya, Etlik Şehir Hastanesi’nin faaliyete geçmesiyle kamu hastanelerinin içinin boşaltıldığı bir sürecin yaşandığını belirterek şunları söyledi: “Özellikle kamuoyunun ciddi tepkisi sonrasında hastane kapatma sevdasından vazgeçen bakanlık, deprem gündemini fırsat bilerek, Dışkapı ve Sami Ulus Eğitim ve Araştırma Hastanelerini yıkmak istiyor. Seçime günler kala yapılan bu adımın iki amacı var. Birincisi ihaleler yandaş müteahhitlere peşkeş çekilmek isteniyor. İkincisinin ise, Millet İttifakı’nın kapanan ve kapanacak hastanelerin politikalarının gözden geçirilmesi vaadini engellemek olduğunu ifade edebiliriz.”

İNŞAAT 8 YIL SÜRER

Bakanlığın depremi bahane etmesine rağmen hastanelerin depreme dayanıksızlığı ile ilgili kamuoyuna herhangi bir rapor açıklanmadığının altını çizen Yalçınkaya “Sami Ulus Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3 katlı. Dışkapı Hastanesi 2 katlı bir binadan oluşuyor. Dışkapı’nın çocuk kampüsündeki birçok bina da 2000 yılı sonrası inşa edilmiş durumda. Bu binaların yıkılarak 9 katlı bina yapılması fikri kuşkularımızı artırdığı gibi bu hastanelerin bitirilme süresine ilişkin de kuşkularımız var. Bu hastanelerin zamanında yetiştirilmeyeceği bir gerçek. Bakanlık Sami Ulus’u 2 yılda, Dışkapı’yı 3 yılda yenileyeceğini ifade etse de biz bu hastanelerin inşaatlarının en iyi ihtimalle 8 yıl süreceğini söylüyoruz. Bu, bölgede yaşayan halkın cezalandırılması, sağlığa erişim sorunlarının artması anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.