Pandemi sürecinde kaderine terk ettiği yurttaştan 'helallik' isteyen Erdoğan'a sosyal medyadan tepki yağdı. Binlerce insanın ‘hakkımızı helal etmiyoruz’ diyerek gösterdiği tepki gündemlerde ilk sıralara yerleşti.

Gidici iktidara ‘helallik’ yok

Politika Servisi

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, parti teşkilatıyla bayramlaşmasının ardından yaptığı konuşmada “Sıkıntıya düşen insanlarımız, esnafımız, çalışanlarımız olduysa hepsinden helallik istiyoruz” dedi.

Erdoğan’ın konuşmasından kısa süre sonra sosyal medyada tepki yağdı. İnsanlar “Hakkımızı helal etmiyoruz” diyerek tepki gösterdi.

MALUMUN İLAMI

Erdoğan’ın sözleri, aynı zamanda halkın içine düştüğü sefaletin Saray tarafından da itirafı oldu. Her ne kadar sözlerinin başında ellerinden gelen desteği verdiklerini açıklasa da “Buna rağmen sıkıntıya düşen olduysa” diyerek, aslında halka verilmesi gereken desteğin ne kadar yetersiz olduğu da Erdoğan’ın ağzından da kabul edilmiş oldu.

Geçtiğimiz haftalarda yayımlanan IMF raporuna göre Türkiye, dünyada GSYH’ye oranla verilen pandemi desteği sıralamasında son sıralarda yer aldı. Rapor, ülkede pandemi sebebiyle ekonomik koşulları ağırlaşan halklara dünya ortalamasının çok daha altında destek verildiğini açıklamış oldu. Aynı zamanda ülkede gelirin de ne raddede adaletsiz bölüştürüldüğünü de gösterdi.

Tüm bu yetersizlikler, elbette rapor öncesinde de halkın gündemindeydi. İşsizlik, yoksulluk ve borçlardan ötürü artan esnaf, işçi ve sanatçı intiharları, halkın pandemi karşısında tek başına bırakılmasının göstergesi oldu. Kapanma önlemleri sebebiyle işletmelerini kapatmak zorunda kalan esnaf, faturalarını ödemeye devam etti. Bütün kapanmalarda istisna sayılan işçiler, aşıya ulaşımları olmadan toplu şekilde çalıştırılmaya devam etti. Tüm bunların yanında açıklanan destekler, kısa çalışma ödenekleri, komik birer miktar olarak kaldı.

REJİMİN SINIFI

Desteğin bu kadar az olması, Saray’ın çaresizliğini değil, tarafını gösterdi. Bebek bezlerine dahi alarm takıldığı salgın ve kriz dönemini yüzde yüzün üzerinde kârla tamamlayan şirketler, bu başarısını sarayın çabalarına borçlu. Çalışanları daha da güvencesiz hale getiren kısa ve uzaktan çalışma düzenlemeleri, şirketlerin borçlarının silinerek batmaktan kurtarılması, rejimin terazinin neresini tuttuğunu pandemiyle beraber tüm çıplaklığıyla göstermiş oldu.

Üstüne son dönemde turizm gelirleri için kendi halkını ikinci sınıf vatandaş konumuna sürükleyen uygulamalar, her gün bir başka onur kırıcı rezalete sebebiyet veriyor. Geçtiğimiz hafta Ukraynalı turistler ve emekçilerin aynı karede bambaşka şartlarını gösteren fotoğrafın ardından, dün Turizm Bakanlığı’nın paylaştığı videodaki ifadeler de yoğun tepki çekti.

BÜYÜYEN ÖFKE

Saray halka, emekçilere kendi kasasını doldururken ölüm ile onursuzca yaşam arasında bir şans bırakmadığını açıkça gösterdi. Fakat bütün bu olan bitenin içerisinde sesini duyurabilmekten mustarip bir çığlık büyüyor. Saray’a yönelik öfkenin, salgın sürecinde artan baskılarla önü alınmaya çalışılsa da bulduğu bütün boşluklarda yükselmeye devam ediyor. Halk, AKP’nin mevtasını iyi bilmiyor, hakkını helal etmiyor.

MUHALEFET LİDERLERİNDEN ERKEN SEÇİM ÇIKIŞI

Helallik isteyen AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir tepki de CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Lideri Meral Akşener’den geldi. Twitter’dan yanıt veren CHP Lideri, erken seçim çağrısı yaptı. Kılıçdaroğlu, "Helalleşelim kesinlikle. Türkiye için erken seçim çağrısı yapıyorum. Seçim! Hemen! HemenSeçim" ifadelerini kullandı. Akşener ise şu ifadeleri kullandı: "Madem helalleşmek istiyorsun, korkma, getir sandığı helalleşelim. Zor durumdaki çiftçiyle, esnafla, işsiz gençle helalleşelim. Milletimizin kutlu iradesiyle helalleşelim" dedi.