GMİS Başkanı Demirci, komisyonda kabul edilen ‘torba tasarı’nın 58. maddesinin yeni iş cinayetlerinin önünü açacağına dikkat çekti

GMİS: Torba tasarı yeni maden katliamlarına davetiye çıkarıyor

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, kamuoyunda ‘torba tasarı’ olarak bilinen ve önceki gün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen ‘Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’na tepki gösterdi. Tasarının 58’inci maddesinin Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) özelleştirilmesini hızlandırma amacını taşıdığını belirten Demirci, “TTK’nın herhangi bir biriminin özelleştirilmesine asla izin vermeyeceğiz” dedi.

Tasarının “TTK ile Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), uhdelerinde bulunan maden ruhsat sahalarını işletmeye, işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye ve bu ruhsatları ihale etmeye yetkilidir” şeklindeki 58’inci maddesi tepki çekti. Demirci, sendikanın genişletilmiş başkanlar kurulunda yaptığı açıklamada, özelleştirmeyi hızlandırmak için bu düzenlemenin yapıldığını kaydetti.

‘Ruhsatların devri denetimi zorlaştırır’
Bu şekilde sahaları bölerek işçi sağlığı ve iş güvenliğinin de riske atılacağını vurgulayan Demirci, şunları söyledi: “Başkanlar Kurulumuz, TBMM Genel Kurulu’nda Torba Yasa Tasarısı’nın 58’inci maddesinin tasarıdan çıkarılması için çalışmalarını sürdürmekte kararlıdır. Devlet ruhsat sahibi iken elindeki sahaları yeterince denetleyememiş; Soma, Ermenek, Karadon, Kozlu ve diğer maden faciaları meydana gelmiştir. Halen devletin ruhsat sahibi olduğu sahalarda bulunan kaçak ocaklarda insanlar ölmektedir. Ruhsatların devri, denetimleri daha da zorlaştıracak ve yeni iş cinayetlerinin önünü açacaktır.

Biz bunları anlatmaya ve bu düzenlemeye karşı çıkmaya her şart altında devam edeceğiz. TTK’nin herhangi bir biriminin özelleştirilmesine asla izin vermeyeceğiz. Maden işçileri tek ses, tek yürek tüm dostları ve bölge halkıyla birlikte işine, aşına, ülkesinin ve milletinin geleceğine sahip çıkacaktır.”