Katı göçmen politikası teklifini meclise sunan Hollanda Başbakanı Rutte, koalisyon ortaklarından destek göremeyince hükümetin istifa ettiğini açıkladı. Hollanda’nın kasım ayında erken seçime gitmesi bekleniyor

Göç planı sonu oldu
Fotoğraf: DepoPhotos

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, koalisyondaki dört parti arasında göçmen politikalarının sıkılaştırılmasına yönelik görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenledi. Hollanda'da koalisyon hükümetinin, göçmen politikalarına ilişkin müzakerelerde anlaşmaya varamaması nedeniyle Rutte, hükümetin istifa ettiğini duyurdu.

Göç meselesinin büyük bir sosyal problem olduğunu belirten Rutte, "Koalisyondaki politik destek kayboldu.

Bu üzücü bir durum ve göz ardı edemeyeceğimiz politik bir gerçeklik. Kabinenin istifasını Kral'a (Willem Alexander) sunacağım" dedi. Rutte, ilk olarak seçimlerin yenilenmesine ilişkin süreci başlatacaklarını belirterek mevcut hükümetin seçimlere kadar "geçici olarak" görevde kalacağını söyledi. Hollanda’da erken seçimin kasım ayında yapılması bekleniyor.

Muhalefetteki çok sayıda milletvekili Twitter'dan paylaştığı mesajlarla hükümetin düşme kararından memnuniyet duyduğunu ifade ederek seçimlerin bir an evvel yapılması çağrısında bulundu.

‘ZORBA’  PLAN

Rutte, partisine, hafta içinde katı önlemler içeren yeni bir iltica planı sunacağı sözünü vermişti. Rutte liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), Hristiyan Demokratlar Birliği (CDA), Demokratlar 66 (D66) ve Hristiyan Birliği Partisi’nden (CU) oluşan dört partili koalisyon hükümeti, çarşamba gününden bu yana planı tartıştı, ancak cuma günü düzenlenen 3’üncü oturumda da anlaşma sağlanamadı.

VVD'nin getirmek istediği düzenleme, savaş bölgelerinden Hollanda'ya gelen mülteci çocukların ülkede geçici olarak kalmaları ve çatışmaların bitmesiyle ülkelerine dönmelerini öngörüyordu.

Partilerinin anlaşamadıkları konulardan biri de cinsel yönelim gibi nedenlerle sığınmacı statüsü kazananlar aile birleşimi hakkından tam yararlanırken savaş ve ciddi ölüm tehlikesi nedeniyle ülkesine dönemeyen sığınmacıların aile birleşiminden kısıtlı şekilde yararlanabildiği ikili bir göçmen politikası oluşturulması teklifiydi.

Hükümetin küçük ortağı CU, savaş bölgelerinden gelen mültecilerin aile birleşimi için 2 yıl beklemesi ve aile birleşiminin ayda 200 kişi ile sınırlanması önerisini “zorbalık” olarak değerlendirdi. Hükümetin liberal ortağı D66 da CU’ya destek vererek bu maddeye karşı çıktı.