Göçmen artışına komik gerekçe

MUSTAFA BİLDİRCİN

Göç İdaresi Başkanlığı Düzensiz Göçle Mücadele Dairesi Başkanı Ramazan Keskin, 2015 yılında 50 bin olan göçmen sayısının 2020 yılı itibarıyla 122 bin 302’ye yükselmesine “açıklık” getirdi. Keskin, “Artan ekonomik gücünün” Türkiye’yi göç hareketleri için ekstra bir çekim unsuru haline getirdiğini savundu.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Alt Komisyonu önceki gün bir araya geldi. Toplantıya katılan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Düzensiz Göçle Mücadele Dairesi Başkanlığı yetkilileri, “Türkiye’deki düzensiz göç, düzensiz göçle mücadele ve sahada yaşanan sorunlar” hakkında sunum yaptı.

Göç İdaresi Başkanlığı Düzensiz Göçle Mücadele Dairesi Başkanı Ramazan Keskin, Türkiye’de 3,7 milyonu geçici koruma kapsamında Suriyeli, 1 milyon 200 bin ikamet izni sahibi, 300 binin üzerinde uluslararası koruma başvuru ve statü sahibi olmak üzere toplam 5 milyonu aşkın düzenli göçmen bulunduğunu söyledi. Keskin’in “düzensiz göçmen”lere yönelik açıkladığı istatistikler ise dikkati çekti.

2019’DA PİK YAPTI

Keskin’in komisyonda paylaştığı verilere göre, 2015 yılında Türkiye’de 50 bin düzensiz göçmen alıkonuldu. 2015 yılından sonra ise göçmen sayısındaki artış dramatik boyutlara ulaştı. 2016 ve 2017 yıllarına yönelik verileri paylaşmayan Keskin, 2018 yılında alıkonulan göçmen sayısında bir önceki yıla oranla yüzde 52 artış yaşandığını kaydetti. 2019 yılında yakalanan göçmen sayısında “pik yaşandığını” söyleyen Keskin, 2019’da yakalanan göçmen sayısını 454 bin 662 olarak açıkladı. Ele konulan göçmen sayısının 2020 yılında Covid-19 nedeniyle kısmi bir düşüş yaşandığı bildirildi. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, 2020 yılında yakalanan düzensiz göçmen sayısı 122 bin 302 ile ifade edildi.

Keskin, katlanarak artan göçmen sayısına açıklık getirmek istersek ilginç ifadeler kullandı. Türkiye’ye yönelik düzensiz göç hareketlerini, “Ülkenin artan ekonomik gücüne” bağlarken “Ülkemizin artan ekonomik gücü, göç hareketleri için ekstra bir çekim unsuru haline gelmiştir. Ülkemiz, geçiş ülkesi olması konumu yanında artık bir hedef ülke konumundadır” dedi.

Komisyonda konuşan Komisyon Başkanı AKP milletvekili Atay Uslu ise Afganlıların sınırdan Türkiye’ye giriş yaparken çekilen görüntülerinin, “Reklam amaçlı” olduğunu iddia etti.

AB’DEN 79 MİLYON AVRO

Öte yandan Türkiye ve Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası arasındaki hibe anlaşması Resmi Gazete’de yayımlandı. Anlaşma, Türkiye’ye Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası tarafından 79 milyon 319 bin 500 avronun hibe edilmesini içeriyor. Anlaşmaya göre hibe edilen miktar beş dilimde tediye edilecek. İlk tediyenin anlaşmanın imzalanmasını müteakip 12 ay içerisinde, son tediyenin ise en geç 30 Kasım 2024’te yapılacağı belirtildi.