Fransa ile İtalya arasında bir süredir devam eden Afrikalı göçmen tartışması siyasi bir krize evirildi. İtalya’daki popülist 5 Yıldız Hareketi lideri ve Başbakan Yardımcısı Di Maio’nun, “Bugün insanlar Afrika’dan ayrılıyorsa bunun nedeni başta Fransa olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinin onlarca Afrika ülkesini sürekli sömürmesidir” açıklaması tepki gösteren Fransa, İtalya’nın Paris Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı. Di […]

Göçmen atışması sömürge krizi yarattı

Fransa ile İtalya arasında bir süredir devam eden Afrikalı göçmen tartışması siyasi bir krize evirildi. İtalya’daki popülist 5 Yıldız Hareketi lideri ve Başbakan Yardımcısı Di Maio’nun, “Bugün insanlar Afrika’dan ayrılıyorsa bunun nedeni başta Fransa olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinin onlarca Afrika ülkesini sürekli sömürmesidir” açıklaması tepki gösteren Fransa, İtalya’nın Paris Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

Di Maio önceki günkü açıklamasında Afrika ülkelerini fakirleştirdiği gerekçesiyle AB ve Birleşmiş Milletler’in Fransa’yı cezalandırması gerektiğini savundu. Fransa’nın Afrika’yı sömürmemesi durumunda bugün dünyanın en büyük altıncı değil 15. ekonomisi olacağını öne sürmüştü.

Fransa, İngiltere ile birlikte Afrika’da en çok sömürgesi olan iki ülkeden birisi. Bunları, beş sömürge ile Portekiz, iki sömürge ile İtalya, birer sömürge ile Belçika ve İspanya takip ediyor. Büyük çoğunluğu Batı Afrika ülkeleri olmak üzere Fransa’nın Kara Kıta’da yaklaşık 20 eski sömürgesi ve kolonisi var.

HER YIL 500 MİLYAR ALIYOR

Fransa eski sömürgesi Afrika ülkelerinden ‘koloni vergisi’ adı altında her yıl yaklaşık 500 milyar dolar para alıyor. Benin, Burkina Faso, Gine, Fildişi Sahili, Mali, Nijer, Senegal, Togo, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo, Ekvator Ginesi ve Gabon hala vergi ödüyor. Bu ülkelerin yıllık gelirlerinin yüzde 85’i her yıl Fransa merkez bankasında toplanıyor. Kalan yüzde 15 ile ekonomisini yürütmeye çalışan Afrika ülkeleri, mali sıkıntı yaşadıkları takdirde, Fransa merkez bankasına yatırdıkları kendi paralarını borç olarak almak zorunda kalıyor.

***

DARBELERİN YÜZDE 61’İ ESKİ SÖMÜRGELERDE

Fransa’ya vergi ödemeyen liderlerin ya bir darbeye ya da suikasta kurban gittikleri görülüyor. Son 50 yılda 26 Afrika ülkesinde toplam 69 askeri darbe meydana geldi. Bu darbelerin meydana geldiği ülkelerin 16’sı eski Fransız sömürgesi olduğu belirtiliyor. Darbe olan Afrika ülkelerinin yüzde 61’i eski Fransız sömürgesi. Bunun yanında Fransa’nın Afrika’nın birçok ülkesinde halihazırda süren operasyonları var. Mali’de 2012’de gönderdiği birlikler hala bu ülkede bulunuyor.

***

Göçmen sayısı bir yılda iki kat arttı

Uluslararası Göç Örgütü’nün rakamlarına göre, 2018 yılında Kuzey Afrika kıyılarından deniz yoluyla Avrupa’ya toplam 4 bin 216, 2017 yılında 2 bin 365 sığınmacı geçti. Göçmenlerin yüzde 80’i İspanya ve İtalya üzerinden Avrupa’ya ayak basıyor. Akdeniz’de, son iki günde kendilerini taşıyan tekne ve botların batması sonrası kaybolan yaklaşık 170 göçmenin yaşamını yitirdiği belirtildi. Libya açıklarında 120 göçmeni taşıyan bir botun batması sonrası İtalyan donanması sadece 3 kişiyi kurtarabilmişti. İspanya ve Fas arasındaki Alboran Denizi’nde de batan tekneden dolayı 53 göçmenin yaşamını yitirdiği kaydedildi.