ABD, Bosna Hersek, Etiyopya, Güney Afrika... Dünyanın dört bir yanında göçmenler bulundukları kötü şartlara dayanamayarak umut yolculuğuna devam etmek istiyor. Göçmenler ABD'de açlık grevi yaparken Bosna Hersek'te ise dondurucu soğuğa karşı sığınak arıyor

Göçmen dramı her yerde

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya binbir temenniyle yeni yıla girerken 2021'in ilk günleri, umut yolculuğuna çıkan binlerce göçmenin zorlu şartlara dayanabilmek için sığınak ve çare arayışına tanık oluyor. ABD'de Meksika sınırında bekletilen göçmenler suç örgütlerinin hedefi olurken gözaltı merkezlerinde tutulan mülteciler ise kötü koşullara karşı dönüşümlü açlık grevine devam ediyor. Avrupa'nın ortasında da göçmen trajedisi yaşanıyor. Bosna Hersek'te geçen ay Lima göçmen kampında çıkan yangın sonrası binlerce kişi Hırvatistan'a geçmek için sınırdaki ormanlık alana kamp kurup dondurucu hava şartlarıyla mücadele ediyor.

GASP VE SALDIRI

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), 21 Ocak'ta koltuğu Demokrat rakibi Joe Biden'a bırakacak olan ABD Başkanı Donald Trump'ın iki yıl önce oluşturduğu "Meksika'da Kal" programı nedeniyle onbinlerce göçmenin sınırda bekletilip suç örgütlerinin saldırılarına maruz kaldığını açıkladı. Buna göre, ABD'ye girmek isteyen sığınmacılar Meksika sınır kasabaları olan Ciudad Juárez, Mexicali ve Matamoros'ta bekletiliyor. Yani, son derece savunmasız olan göçmenler suç örgütlerinin yaygın olduğu ve ülkede en yüksek cinayet oranlarına sahip bu kasabalarda tutuluyor. Bu nedenle, geçen aylarda yüzlerce cinsel saldırı, gasp ve insan kaçırma olaylarının yaşandığını ortaya koyan HRW, bazı durumlarda Meksikalı göçmenlik memurları veya polislerin de suç işlediğini belirtti. Bölgedeki göçmenlerle görüşen HRW temsilcisi Michael Garcia Bochenek, "Gerçekten durum çok kötü. 70 bine yakın insan ABD'ye girmeyi beklerken suç örgütlerinin hedefi oluyor. Bu da Trump'ın politikaları nedeniyle" tepkisi gösterdi.

AÇLIK GREVLERİ

ABD'de Demokratların kontrolündeki eyaletlerde de durum göçmenler için parlak değil. New Jersey ve New York eyaletlerinde, ülkeye kaçak girdikleri suçlamasıyla Göçmen Gözaltı Merkezleri'nde (ICE) tutulan göçmenler geçen ay başlattıkları dönüşümlü açlık grevini sürdürüyor. New Jersey'in Newark, Essex ve Bergen County isimli üç farklı gözaltı merkezinde açlık grevi yapan göçmenler, temel gıda, hijyen ve barınma ile ilgili ciddi sorun yaşadıklarını, merkezdeki görevlilerin baskılarıyla karşılaştıklarını belirterek koşulların iyileştirilmesini ya da serbest bırakılmayı istedi. Geçen ay açlık grevini başlatan göçmenlerden biri olan Marcial Morales Garcia'nın dokuz günlük eylemi sonrası serbest bırakılması aynı şartlar altında olan diğer göçmenler için umut olması nedeniyle açlık grevine katılımların arttığına dikkat çekildi.

SINIRDA BEKLEYİŞ

Bosna Hersek'te Lima göçmen kampında çıkan yangın sonrası 3 bin göçmen soğuk hava şartları altında hayatta kalmaya çalışıyor. Yangının çıktığı alana 1 Ocak'tan itibaren yeni çadırların yapılması için çalışmalar sürse de elektrik, gıda ve battaniye krizi yaşanıyor. Bu kampta kalmak istemeyen göçmenler ise Hırvatistan sınırında bulunan ormanlık alanda kamp kurarak sınırın öteki yakasına geçmenin yollarını arıyor. Bangladeş, Pakistan, Afganistan'dan gelen göçmenlerin çoğunluk oluşturduğu gruplar ise kendi imkanlarıyla yaptıkları yazlık çadırlarda elektrik ve ısıtma olmadığı için her gün donma tehlikesi atlatıyor. Bosna Güvenlik Bakanı Selmo Cikotiç ise konuya ilişkin, "Hijyen, sağlık ve diğer temel ihtiyaçları karşılama konusunda son derece yetersiz kalan bu insanlar için barınma konusu acilen ele alınmalı” açıklaması yaptı.

***

KAMPLAR YETERSİZ

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri Afrika'daki göç hareketliliği konusunda uyarıda bulundu. BM yetkilileri, Etiyopya'dan kasım ayından bu yana 50 bin aşkın kişinin komşu ülke Sudan'a göç ettiğini ve sınırdaki göçmen kamplarının yetersiz olduğuna dikkat çekti. BM Mülteci Ajansı (UNHCR) temsilcisi Andrej Mahecic yaptığı açıklamada, "Etiyopya'da devam eden erişim kısıtlamaları nedeniyle savaşın seviyesini ölçebilmemiz neredeyse imkansız. Bu insanlar sırtlarında giysilerden biraz daha fazlasıyla geliyorlar, yorgun ve zayıflar. Yüzde 30'undan fazlasının 18 yaşın altında ve yüzde beşinin 60 yaşın üzerinde olduğu tahmin ediliyor" ifadelerine yer verdi. Mozambik ve Zimbabwe'den de devam eden bir göç akışı sonucu Güney Afrika Cumhuriyeti sınırında göçmenler sığınaksız olarak bekletiliyor. Zimbabweli gazeteci Hopewell Chin'ono çektiği görüntülerde, sınırdaki Beitbridge Karakolu'nda binlerce kişinin beklediği görülüyor.