Aşırı sağcı aday Le Pen ve Macron’un göçmen polemiği sertleşiyor. İkilinin hemfikir olduğu tek konu ise ülkeye daha fazla nükleer santral inşa edilmesi.

Göçmen düşmanlığı sandığı belirleyecek

Dış Haberler

Fransa'da 24 Nisan pazar günü düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turundan önce adaylar mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve aşırı sağcı Marine Le Pen dün televizyonda yayımlanan bir düelloda karşı karşıya geldi.

İki aday satın alma gücü, dış politika, ekonomi, çevre, gençlik, güvenlik ve göç olmak üzere pek çok konuyu ele aldı.

İSLAMCILIKLA MÜCADELE

Le Pen, İslamcılıkla mücadele etmek istediğini, Macron'un bu konudaki politikalarının etkili olmadığını savundu. Kamuya açık alanda başörtüsünün yasaklanması gerektiğini söyleyen Le Pen, “Başörtüsü İslamcılar tarafından empoze ediliyor. Başörtüsü takan kadınların büyük bölümü söylemeye cesaret etmese de başka seçeneği olmadığını düşünüyor. Kadınların özgürleştirilmesi gerekiyor” diye konuştu. Le Pen, İslamcılıkla mücadele kapsamında radikalleştiği iddiasıyla 570 camiyi kapatmak istediğini de söyledi.

gocmen-dusmanligi-sandigi-belirleyecek-1006736-1.

Seçilmesi halinde ülkede doğanlar için bazı şartlarda verilen vatandaşlık hakkını iptal edeceğini anlatan Le Pen, suça karışmış yabancıların sınır dışı edileceğini belirtti.

İÇ SAVAŞA YOL AÇAR

Macron, rakibinin kamusal alanda başörtüsü yasağı vaadini eleştirip, böyle bir kararın iç savaşa yol açacağını söyledi. Başörtüsü dahil hiçbir dini sembolü yasaklamayacağını belirten Macron, Le Pen'e seslenerek dini İslam olan milyonlarca insanın da ülkede rahat şekilde yaşamak istediğini söyledi.

Hükümetiyle İslamcılıkla mücadele ettiklerini, çok sayıda derneği kapattıklarını ifade eden Macron, ülkedeki 99 caminin ayrılıkçılıkla suçlandığını ve 23'ünün kapatıldığını aktardı.

NÜKLEERDE HEMFİKİRLER

Macron Le Pen’in dış politikada ise Rus gücüne ve Vladimir Putin’e bağımlı olduğunu iddia etti. İki adayın hemfikir olduğu tek konu ise, daha fazla nükleer santral inşa edilmesiydi.