Belçika’nın Antwerp kentinde sözleşmeleri sahte çıkan ve maaşları ödenmeyen göçmen işçiler, 23 Eylül’de hükümet binasının önünde eylem yapacak.

Göçmen emekçiler sömürü kıskacında
104’ü Türkiyeli, 174 işçi, hakları için mücadelede etmekte kararlı. (Fotoğraf: DİSK)

Asena TUNCA

Belçika’nın Antwerp kentinde göçmen emekçiler ‘insan kaçakçılığı’ ve emek sömürüsü nedeniyle mağdur. Çoğunluğu Türkiye’den olmak üzere işçiler, hakları için mücadele ediyor. Çok sayıda emekçi, “IREM-Ponticelli” isimli şirket ve taşeron firma aracılığıyla Borealis Kimya Fabrikası’nda çalışmak üzere bu ülkeye getirildi. Ancak zamanla düşük ücret, kötü çalışma koşulları ve uzun mesai saatleriyle karşı karşıya kaldılar. Sözleşmeleri de geçersiz sayılan 104’ü Türkiyeli, 174 emekçi Belçika’da mahkemeye başvurdu, yargı, ‘insan kaçakçılığı mağduru’ tespitinde bulundu. Emekçilerin, 23 Eylül’de hükümet binasının önünde eylem yapma kararı aldığı bildirildi.

MAAŞLARIMIZ ÖDENMİYOR

Burada çalışan Bayram Gümüş, süreci BirGün’e anlattı: “Türk asıllı bir firma olan Ankitech, bizi alt taşeron olarak Borealis Kimya Fabrikası’na kiralamış. Sözleşmelerimizin geçersiz ve evrakların sahte olduğunu öğrendik. Maaşlarımız 3 ay boyunca ödenmedi. Ödendiği zaman da anlaşılan ücretin çok altında olduğunu gördük. Hükümet bizi korumaya gönüllü değil. Günlük protestolar yapıyoruz. Geçici korumayı kabul etmiyoruz.”

VAATLE KANDIRILDILAR

Mağdur emekçilerin avukatı Jan Buelens ise yaptığı değerlendirmede, şunları dile getirdi: “Borealis’teki insan kaçakçılığı ve ekonomik sömürüyle ilgili cezai soruşturma birkaç haftadır devam ediyor. Hükümet emekçilerin bu şekilde sömürülmesini önlemek için bir yasa çıkarmadı ve mağduru korumak için önlem almadı. Mağdurlar izinlerini beklemek zorunda kaldıkları sürece çalışamıyor. Bu hem kendileri hem de aileleri için ciddi sonuçlar doğuruyor. Emekçiler bir vaatle kandırıldı. Geldiklerinde kötü çalışma koşullarında düşük ücretlerle, hatta bazen hiçbir ücret almadan çalışmak zorunda kaldılar.”

DİSK de Antwerp’te yaşananlara ilişkin açıklama yaptı: “Farklı ülkelerden gelen işçiler bir aydır Belçika'da eylemler düzenlerken hukuk mücadelesi de devam ediyor. DİSK olarak, işçilerin ve ailelerinin daha fazla mağdur edilmesine, emeklerinin sömürülmesine izin vermeyeceğiz. Bu sömürü ve kaçakçılık zincirinde rolü olan bütün şirketler yasalar karşısında hesap verene kadar, bu insan kaçakçısı anlayışla mücadeleyi sürdüreceğiz.”