İran’daki protestolarda sağ gözünü kaybeden, başında ve sol gözünde 8 mermi kalan Zanyar Tondro, Geri Gönderme Merkezi’nde yaşam mücadelesi veriyor. Tondro’nun avukatı, “En kısa sürede serbest kalmalı” dedi.

Göçmen gencin yaşam mücadelesi
Zanyar Tondro.

Asena TUNCA

İran’da molla rejiminin ahlak polisleri tarafından öldürülen Mahsa Amini için başlatılan protestolarda sağ gözünü kaybeden, başında ve sol gözünde 8 kurşun kalan Zanyar Tondro, Muğla’daki Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) yaşam mücadelesi veriyor.

Piranşehr kentindeki eylemlere katılan ve Devrim Muhafızları’nın saldırısında gözünü kaybeden 18 yaşındaki Tondro’nun hayatını kurtarmak ve tedavi olmak için bindiği gemi Yunanistan açıklarında durdurulmuş ve Türkiye karasularına gönderilmişti. Muğla’daki GGM’de tutulan Tondro’nun durumu elverişsiz koşullar sebebiyle kötüleşirken BirGün Tondro’nun avukatına ulaştı.

Tondro’nun avukatı Bülent Arar, “Zanyar yalnızca başı ve gözündeki kurşunlardan rahatsız değil, aynı zamanda vücudunun yarısında bir felç durumu var gibi görünüyor. Sol gözünün iltihap kapma riski var, o gözünü de kaybedebilir. Rapor almaya ve onu muayene eden doktorla görüşmeye çalışıyorum. Zanyar en kısa sürede serbest kalmalı” dedi.

GÖZETİMDE KALMAMALI

Zanyar’ın bindiği geminin Yunanistan açıklarında geri ittirilerek Türkiye karasularına gönderilmesinin sınır dışı kararına sebep olduğunu anlatan Arar şunları söyledi: “Hukukumuzda, hakkında sınır dışı kararı verilenler için otomatik olarak gözetim altına alma prosedürü uygulanıyor. Yasadışı yollarla yurtdışına çıkılmaya çalışıldığında sınır dışı kararı veriliyor ve kişi idari gözetim altında tutuluyor. Biz hemen sınır dışı kararına karşı iptal davası açtığımız için şu anda o işlem durdu. Dava sonuçlanana kadar Zanyar’ın İran’a gönderilme riski yok. Zaten çok net bir şekilde gönderme yasağı kapsamında. Çünkü, ülkesine geri gönderildiği takdirde Zanyar’ın durumu itibarıyla cezalandırılma, idam edilme ve gayriinsani bir cezaya muhatap tutulma riski çok yüksek. Bu sebeple sınır dışının iptal edilmesine yönelik açtığımız davayı kazanacağımızı düşünüyoruz. Ancak, iptal davası süresince Zanyar idari gözetim altında kalmamalı.”

“Hukukumuzda idari gözetime alternatif uygulamalar var” diyen Arar, “Kişi için imza atma, belirli bir ilde ikamet etme gibi birçok alternatif var. Bunlar Zanyar için uygulanabilir. Zaten Zanyar’ın sağlık durumu da orada durmaya uygun değil. Geri Gönderme Merkezi’nde koşullar kötü. Önceki gün, serbest kalması için idari gözetim kararına itiraz ettik. İtirazımız reddedildi. Karara itiraz hakkımız var. Zanyar’ın orada tutulamayacağına ilişkin sağlık raporu alıp tekrar başvuru yapacağız. Öte yandan idari gözetim kararı İl Göç İdaresi inisiyatifiyle de kaldırabilir. Biz bütün prosedürlerde Zanyar’ın sağlık durumunu belirttik” ifadelerini kullandı.