İspanya’nın tartışmalı özerk bölgesi Ceuta’ya, Fas’tan binlerce kişi tehlikeli yolları kullanarak hayatları pahasına geçiş yaptı. Aralarında çocukların da bulunduğu binlerce göçmenden biri boğularak hayatını kaybederken İspanya, Fas yönetimini göç hareketini durdurmamak ile suçluyor.

Göçmen hayatı hiçe sayılıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İspanya'nın Kuzey Afrika'daki tartışmalı özerk bölgesi Ceuta'ya, Fas'tan bin 500'ü çocuk en az 6 bin göçmen yüzerek ya da yürüyerek giriş yaptı. İspanyol yetkililer, bunun daha önce benzeri görülmemiş bir göçmen akını olduğunu belirtirken, İspanya hükümeti gelen göçmenlerden yaklaşık bin 500 kadarının Fas'a iade edildiğini duyurdu. Aralarında binlerce çocuğun da bulunduğu yaklaşık altı bin göçmen Ceuta’ya şişme botlar ve yüzme simidi kullanarak ulaştı. Göçmenlerden birinin bu esnada boğularak hayatını kaybettiği açıklandı. İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska eyalet televizyonu TVE'ye yaptığı açıklamada, yaklaşık bin 500 kişinin sınır dışı edildiğini söyledi.

Binlerce kişinin tehlikeli yollardan geçerek göç etmesinin ardından İspanya Başbakanı Pedro Sánchez de yaptığı açıklamada, İspanya'nın Ceuta'nın "bütünlüğünü" her türlü zorluğa karşı savunacağını söyledi. Şu anda önceliğim Ceuta'da normalliği geri getirmek olduğunu belirten Sanchez, yurttaşlarının İspanyol hükümetinin mutlak desteğine sahip olduklarını ve güvenliklerini korumak için azami kararlılığımızı bilmeli ”dedi.

DİPLOMATİK KRİZİN ARDINDAN KİTLESEL GÖÇ

Öte yandan Fas güvenlik görevlilerinin düzensiz göçmenlerin geçişini önlemek için hiçbir şey yapmadığı iddia edilen haberlerde, sadece bir gün içinde yaşanan düzensiz göçmen akını sonrasında Ceuta'daki göçmen barınma merkezlerinde yer kalmadığı bilgisi paylaşıldı. Ceuta yerel yönetimi kaynakları, salgın tedbirleri kapsamında bazı düzensiz göçmenlerin sanayi sitesindeki depolarda tutulduklarını belirtti.

İspanya tarihindeki en büyük göç dalgalarından biri olarak tarihe geçen bu gelişme, Fas ile İspanya arasında haftalardır yükselen gerilimin ardından geldi. İki ülke arasındaki diplomatik tartışma, 22 Nisan'da Polisario Cephesi lideri İbrahim Gali’nin koronavirüse yakalanmasının ardından Cezayir’in ara buluculuğunda tedavi amaçlı İspanya’ya götürüldüğünü iddia etmesiyle başladı. Haber daha sonra İspanya diplomatik kaynakları tarafından doğrulanmıştı. Fas'ın 1975'te eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasının ardından Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Fas yönetimi arasında başlayan gerginlik yıllardır devam ediyor.

Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken Polisario Cephesi, Batı Sahra'nın bağımsız bir devlet olması gerektiğini savunuyor.