Göçmenler AB ile pazarlık konusu oldu

Haber Merkezi

CHP İstanbul Milletvekili ve Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Üyesi Sibel Özdemir, düzensiz göç, Suriyeli sığınmacılar ve vize serbestisi konularını değerlendirdi. Özdemir, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında düzensiz göç konusunun özellikle 2011 sonrasında, komşu ülkelerle ve Avrupa Birliği (AB) ile ilişkileri doğrudan etkileyen bir sürece evrildiğini belirtti. AB ülkeleri ve kurumları ile yapılan görüşmelerde, konunun yeteri kadar anlatılamadığına değinen Özdemir “Bu nedenle özellikle Suriyeli sığınmacılar konusunda ne kadar yalnız kaldığımıza tanık oluyoruz” dedi.

AKP’li milletvekilleri ile birlikte Helsinki'de Avrupalı parlamenterlerle bir toplantıya (62. COSAC) katıldığını aktaran Özdemir şöyle konuştu: “Orada da gerçekten, o ülkelerin bizim gerçekliğimizden ne kadar uzak olduğunu, göç sorununun ülkemizde yarattığı maliyetleri yeteri kadar anlatamadığımıza ve vize serbestisi hakkına ne kadar uzak olduğumuza şahit olduk. Daha da kötüsü, Suriyeli sığınmacılar konusunu AB ile üyelik sorununda bir pazarlık konusuna getirdik. Göç sorunuyla tek başımıza mücadele eden bir ülke konumuna düştük” ifadelerini kullandı.

Özdemir ekonomik, sosyal ve toplumsal sorunların giderek artan maliyetlerine dikkat çekerek “Bu sorunlar, iktidarın özellikle 2011 sonrası bölgemizde öngörüsüz, tutarsız, günübirlik ve kişisel ilişkiler üzerinden yürüttüğü dış politikanın bir sonucu olarak ortaya çıktı. Özellikle yasa dışı göçle ilgili, doğal olarak AB ve diğer komşu ülkelerle bir sorumluluk üstlenmek durumunda kaldık” dedi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.