Göçmenler için çözüm arayışı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Akdeniz’e açılan göçmenlerin can güvenliği riski artarken göç akışının yoğun yaşandığı İtalya ve Tunus arasında yeni bir kriz patlak verdi. İtalya hükümeti, Tunus hükümetine kaynak sağlandığı halde göçmenlerin denize açılmaya devam ettiğini belirterek yeni bir anlaşma yapılana kadar ülkeye sağlanan mali kaynağın kesilmesini gündeme getirdi.

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, “Tunus’la şu anda neler oluyor? Daha önce eşi benzeri görülmemiş şekilde küçük botlarla yapılan bir göçmen akınıyla karşı karşıyayız. Tunus, bizim için güvenli bir ülkedir. Savaşta ya da insanların zulümden kaçtığı bir ülke değil” dedi.

‘MALİ YARDIM KESİLSİN’

Göçmenlerin Tunus’a geri gönderimlerinin hızlandırılacağını ifade eden Di Maio, “Bu göç akınını durdurmak için Tunus’la yeni anlaşma için yapmamız gereken her neyse yapacağız. Sağlık krizinin yaşandığı böyle bir dönemde bu göçmen akışı sürdürülebilir değil. Tunus makamlarıyla daha geniş kapsamlı işbirliği olana dek 6,5 milyon avroluk tahsisin askıya alınmasını istiyoruz” açıklaması yaptı.

İtalya İçişleri Bakanlığı, ülkenin Afrika’ya en yakın kara parçası konumundaki Lampedusa Adası’na yönelen göçleri yönetebilmek için yolcu gemisi ihalesi çıkarmıştı. Buna göre, karaya ulaşan göçmenlere Covid-19 testi yapılacak, Lampedusa açıklarında demirleyen gemide 700 göçmen karantina altına alınabilecek.

BİR TEKNE FACİASI DAHA

Son bir haftada Tunus’tan yola çıkan göçmenlerde ise artış gözlemlendi. Hafta başında Tunus açıklarında teknenin batması sonucu 25 göçmen kaybolurken, ülkenin güneyindeki Zarzis kenti açıklarında ise önceki gün 70 göçmenin bulunduğu tekne arıza yaptı, tekne batmak üzereyken göçmenler kurtarıldı.

Tunus Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, göçmenlerin Zarzis limanına götürülmesi için alıkonuldukları duyuruldu. Tunus makamlarının açıkladığı rakamlara göre, 2011’den bu yana 22 bin Tunuslu yasa dışı yollarla İtalya’ya göç etti.