Mora Adası açıklarında batan teknede en az 79 göçmenin yaşamını yitirmesinin ardından Yunanistan’da üç günlük ulusal yas ilan edildi. Yüzlerce kişiye ulaşılabilmiş değil. Göç Örgütü’ne göre bir yılda binlerce kişi öldü.

Göçmenler için yas
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Yunanistan’da Mora Yarımadası'ndaki Navarin açıklarında uluslararası sularda meydana gelen ve şu ana kadar 79 kişinin yaşamını yitirdiği facia nedeniyle 3 gün "ulusal yas" ilan edildi. Başbakanlıktan yapılan açıklamada uluslararası sularda meydana gelen trajik olayda hayatını kaybedenler için ilan edilen yas, cumartesi saat 21.00'de sona erecek.

İtalya’ya gitmek için Libya kıyılarından denize açılan içi göçmen dolu tekne önceki gün ülkenin güneybatısındaki Pilos açıklarında batmıştı. Kurtarılan 100'den fazla göçmen Kalamata Limanı'na götürülürken yüzlerce kişinin ise kayıp olduğu belirtildi.

Teknedeki Afganistan, Pakistan, Suriye, Mısır ve Filistin kökenli göçmenlerin çoğunun 20'li yaşlardaki erkekler olduğu sanılıyor. Teknede 100 kadar çocuk olduğu bildiriliyor. Kaptan ve mürettebat, motoru bozulan tekneyi bir botla terk etti.

FACİANIN BOYUTU KORKUNÇ

Yunan Sahil Güvenlik Sözcüsü Nikolaos Aleksiu, teknede kaç kişinin bulunduğuna dair kesin bir sayı vermenin şu an için mümkün olmadığını belirterek teknenin aşırı yüklü olduğunun tespit edildiğini söylemişti.

Göçmenlerin ifadelerine göre, teknenin ambarında çok sayıda kadın ve çocuk olduğunu kaydeden Aleksiu, olayın Akdeniz'in en derin noktalarından birinde meydana geldiğini, teknenin insanların bir noktaya toplanması nedeniyle batmış olabileceğini açıklamıştı.

Yunanistan Devlet Televizyonu (ERT), kaza sonrası Kalamata'da 3 kişinin insan kaçakçılığı şüphesiyle gözaltına alındığını ve bu kişilerin sorgulandıklarını açıkladı.

Libya’nın doğusundaki Tobruk bölgesinden İtalya’ya gitmeye çalışan teknede, sivil toplum kuruluşu Alarm Phone'a göre yaklaşık 750 kişi bulunuyordu. Trajik facia, Yunanistan'ın tarihindeki en büyük göçmen teknesi kazalarından biri olarak kayıtlara geçti. 

***

BİR YILDA 3 BİN 789 ÖLÜM

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM), 2022’de Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan ayrılan 3 bin 789 kişinin göç yolunda hayatını kaybettiğini duyurdu. Yaşamını yitirenlerin 1028’i kara yoluyla, 2761’inin de deniz yoluyla göç etmeye çalışanlar olduğu kaydedildi.

Bu sayının 4 bin 255 kişinin hayatını kaybettiği 2017’den bu yana en yüksek can kaybı sayısı olduğu, 2021’e kıyasla can kayıplarının yüzde 11 arttığı aktarıldı.

IOM makalesinde Kuzey Afrika kara yollarında, özellikle de tehlikeli Sahra Çölü geçişi sırasında 203 ölüm kaydedilirken, “Ortadoğu kara yollarında 825 ölüm daha meydana geldi. En fazla ölüm 117 kişiyle Libya’da kaydedilirken, bu ülkeyi Cezayir (54), Fas (13), Tunus (10) ve Mısır (9) takip etti” ifadelerine yer verildi.

EN FAZLA DENİZ YOLUNDA

IOM, en yüksek can kayıplarının deniz yoluyla yapılan göçlerde meydana geldiğini belirtti. Makalede, “Yunanistan ve İtalya’ya gitmek üzere Lübnan’dan yola çıkan teknelerle ilgili ölümcül olayların sayısı giderek artmakta. Deniz rotalarında hayatını kaybedenlerin yüzde 84 kadarının kimliği tespit edilemedi” denildi.