İzmir Barosu tarafından hazırlanan rapora göre Harmandalı GGM’de kalan mülteciler kalabalık odalarda kalıyorlar. Mülteciler özellikle temizlik konusunda sıkıntı yaşıyor ve doktora ulaşmakta zorluk çekiyor

Göçmenlere bu kez de virüs reva görülüyor

VOLKAN ATEŞ

İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonu Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’ne (GGM) ilişkin bir rapor yayımladı. Merkezdeki mültecilerle yapılan görüşmeler sonucunda oluşturulan raporda dikkat çekici ifadeler yer aldı. Baro üyesi avukatlarla görüşen mülteciler özellikle temizlik konusunda çok sıkıntılar yaşadıkları belirtti. Ayrıca sosyal mesafeye uygun olmayan bir şekilde kaldıklarını belirten mülteciler, ateşi yüksek çıkanlara sadece ilaç verildiğini kaydetti. Baro'dan yapılan açıklamada ayrıca 30 mülteci ve bir güvenlik görevlisinin koronavirüs testi pozitif çıktı.

Göç ve İltica Komisyonu Üyesi avukatlara gelen şikâyetlerden öne çıkanlar şöyle:

■ Kişiler GGM'ye ilk alındıklarında ayrı bir yerde karantinaya alınmak yerine merkezde kalanların yanına götürüldü. Sonra gelen kişiler doğrudan yanlarına getirildi.

■ Bazı mülteciler mart sonuna kadar odalarda 15, bazıları ise 12 kişi kaldı.

■ Katların koridorlarında düzenli temizlik yapılmıyor.

■ Merkeze girişten beri mültecilere bir adet sabun ve deterjan dışında hijyen malzemesi verilmedi. Oda, kat ve koridorlarda dezenfektan veya eldiven bulunmuyor.

■ Çöpler düzenli toplanmıyor ve yığılıyor

■ Sadece sabahları ateş ölçümleri yapılıyor. Ateşi yüksek çıkan kişiye ateş düşürücü ilaç veriliyor ancak başka bir bölüme ya da odaya götürülmüyor.

Raporda bu şikayetlere ilişkin yapılan değerlendirmede “Komisyon üyesi avukatlara iletilen tüm bu şikayetler, Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde Korona Pandemisi ile ilgili yeterli önlemin alınmadığına, alınmaya çalışılmışsa da fiziki imkan, ekipman ve personel yetersizliği nedeniyle sağlanamadığına işaret etmektedir” dendi.

Komisyonun bu şikâyetlere ilişkin önerileri ise şu şekilde sıralandı:

■ Bu dönemde göç idareleri tarafından yabancılar hakkındaki sınır dışı işlemleri durdurulmalı, idari gözetim kararı alınmamalı.

■ Halen geri gönderme merkezlerinde tutulan kişiler, gerekli sağlık kontrolleri yapılarak 14 günlük karantina sürecine uygun şekilde serbest bırakılmalı.

■ Barınma imkânı olmayan ve kalacak yer talep eden yabancılar için geri gönderme merkezi, sosyal mesafe kurallarına uygun olarak, odalarda en fazla iki kişi kalacak şekilde düzenlenmelidir.

■ Özellikle korona belirtisi şikâyetleri olan kişilerin sağlık hizmetine erişimleri ivedilikle sağlanmalıdır. Temizlik ve hijyen ekipmanları sadece personele değil kurumda tutulan kişilere de verilmeli.

SORUMLULUK DEVLETİN

İzmir Barosu İnsan Hakları Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Özkan Yücel raporla ilgili BirGün’e konuştu. Raporda durumun açıkça ortaya konduğunu belirten Yücel GGM’lere ilişkin denetimin artırılmasını istedi. Virüs her insan açısından riskli diyen Yücel “Acilen tedbir alınmalı. Sağlıksız koşullarda yaşamaya mahkûm ediliyor insanlar. Buralar denetlenmeli ve sorumlular hakkında gereken yapılmalıdır. GGM’lerde kalan herkesi yaşatmak bu devletin sorumluluğundadır. Önlemler artırılmalı” dedi.