Göçmenlere geçici vatandaşlık verilsin

Koronavirüs salgınının en büyük mağdurlarından olan göçmenler için imza kampanyası başlatıldı. Hepimiz Göçmeniz - Irkçılığa Hayır platformu “Koronavirüs salgınında birlikteyiz, birlikte yaşamaya devam edelim, Türkiye’deki tüm göçmenlere mültecilik hakkı verilsin” diyerek imza kampanyası başlattı. 3 bine yakını Suriyeli, toplamda 4 bin kadar göçmen doktorun koronavirüs ile mücadele ettiği hatırlatılan açıklamada, iki göçmen doktorun da hayatını kaybettiğini belirtildi. Yıllardır göçmenlere bir statü verilmedi aktarılan açıklamada, göçmenlerin temel haklardan yoksun bir şekilde zorla sürdürdükleri hayatlarının salgında daha da kötüleştiği vurgulandı. Göçmenlerin mültecilik hakkı tanınmadığı için devlet yardımlarında yararlanamadıklarını, sağlık hizmeti alamadıkları hatırlatılan açıklamada, tüm göçmenlere salgın süresince geçici vatandaşlık hakkı verilmesi istendi.

Göçmenlerin tedavi olma kısıtlamalarının kaldırılması talep edilen açıklamada, şöyle denildi:

► Devlet yardımlarından yararlanabilsinler.

► En azından salgın döneminde sınır dışı edilme korkusu olmaksızın yaşayabilsinler.

► Tüm göçmenlere yasal bir şekilde çalışabilecekleri, korkmadan yaşayabilecekleri olanakları sağlansın.

Öte yandan Adana Seyhan’da “Dur’’ ihtarına uymadığı gerekçesiyle polis tarafından vurularak öldürülen Suriyeli Ali El Hemdan’ın ailesine 7 yılın ardından vatandaşlık verildi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Ali El Hemdan, babası, iki annesi ve 17 kardeşiyle birlikte Adana’da geçici oturum izniyle yaşıyordu. Babanın işsiz olduğu ailede Ali El Hemdan ve kardeşleri çalışıyordu. Ailenin yaptığı başvuru ancak 7 yıl sonra kabul edildi.