Binlerce göçmen kamp yangınları sonrası sığınak bekliyor. Uluslararası Göç Örgütü, Lübnan ve Bosna Hersek’teki göçmen trajedisine karşı hükümetlere insani krize son verme ve bu sorunu çözme çağrısında bulundu.

Göçmenleri duyan yok

Dış Haberler Servisi

Lübnan ve Bosna Hersek'te mülteci kamplarında çıkan yangınlar sonucu sığınaksız kalan binlerce göçmen yeni yıla sokakta girdi.

Lübnan'ın Trablusşam kentinde 27 Aralık'ta çıkan yangın sonrası kullanılamaz hale gelen 3 bin kişilik Miniyeh kampında kalanların bir kısmı diğer kentlerdeki kamplara taşınırken yüzlercesi halen barınma olanağı bekliyor. Lübnanlıların bir kısmı göçmenlere evlerini açarak söz konusu insani krize karşı dayanışma sergilerken çoğu Suriyeli olan sığınmacılar ise derme çatma çadırlar kurarak kışı atlatmaya çalışıyor. Suriye Dışişleri Bakanlığı yangın sonrası Lübnan yönetimine çağrıda bulunmuş, "Suriye, sakinlerini korkutan ve onları sığınaktan mahrum kırakan kamp yangınından üzüntü duyuyor. Lübnan yargı makamları ve güvenlik güçlerini vatandaşlarımızın korumasını sağlamak için sorumluluklarını üstlenmeye davet ediyoruz" ifadelerine yer vermişti. Bu sıralar hükümet kurma krizi yaşayan Lübnan yönetimi ise sığınaksız kalan göçmenler için planlama yapıldığını açıklasa da halen sorun çözüme kavuşturulmadı.

OTOBÜSLER BEKLİYOR

Bosna Hersek'te de durum benzer. 23 Aralık'ta Bihaç kenti yakınlarındaki Lipa Kampı'nda çıkan yangın sonrası yaklaşık bin 300 göçmen küle dönen kampın ortasında bir başına bırakıldı. Kampın çevresine polis birlikleri konuşlandırılırken göçmenleri götürmesi için alana getirilen otobüsler ise bekletliiyor. Polisler göçmenlere yalnızca geceyi otobüste geçirmeleri için izin verirken göçmenlerin bir kısmı da Avrupa Birliği (AB) ülkesi olan Hırvatistan'a geçmek için bekleyişini sürdürüyor. Zoran Tegeltija başbakanlığındaki hükümet ise göçmenlerin durumuna seyirci. En son yerel yetkililerin göçmenlerin askeri kamplara yerleştirilmesi konusunda gelen önerileri de reddeden hükümet, yalnızca göçmenler için yeni bir kamp planlaması yapıldığını açıklamakla yetindi. Pakistan'dan Zahur adlı bir göçmen Reuters'e verdiği demeçte, "Bu otobüsler 36 saattir burada bekletiliyor. Bosna hükümetinin bizim için çözümü yok mu?" diye sordu.

DONMA TEHLİKESİ VAR

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM), "Kampları yanan göçmenler temel ihtiyaçlara erişemiyor, soğuk hava şartları nedeniyle donma tehlikesi geçiriyor" diyerek hükümetlere acil yardım çağrısı yaptı. Lima Kampı'nın yangından önce de koşulların temel ihtiyaçları karşılamaktan yoksun olduğu için kapatılmasının gündemde olduğunu hatırlatan IOM, "Kış soğuğundan insanları korumakla yükümlü yetkililer derhal üzerine düşen görevleri yerine getirmeli" açıklaması yaptı. Avrupa Birliği (AB) yetkilileri de 9 Aralık'ta yaptığı açıklamada, Bosna Hersek'teki mülteci kamplarında koşulların kış şartlarına uymadığını duyurmuş, 3 binden fazla kişinin bu durumdan etkilendiğini vurgulamıştı.