ABD sınırında bekletilen göçmenlerin akıbeti kritik. Sınırda bir göçmenin ayakta doğuma zorlandığının ortaya çıkması sonrası bu kez 400 çocuk Meksika’ya doğru sınır dışı edildi

Göçmenlerin durumu kötüleşiyor

Dünyada insani kriz yaşanırken ABD göçmenlere dönük tutumunu daha da sertleştirdi. ABD sınırında bekletilen binlerce göçmen insanlık dışı koşullara zorlanırken en son 400 çocuğun Meksika sınırına doğru zorla sınır dışı edildiği ortaya çıktı.

Aynı zamanda, ABD’de çok sayıda yabancı ülke vatandaşı, turist, öğrenci geçici vizelerle yaşamalarına rağmen salgın hastalığın getirdiği ekonomik sıkıntılar nedeniyle ülkelerine dönemiyor. Amerikan Göçmenlik ve Vatandaşlık Dairesi (USCIS) sınır dışı işlemlerini 'geçici olarak' durdurduğunu açıklamıştı.

'DAHA KÖTÜ GÜNLER BEKLİYOR'

Amerika'nın Sesi'ne (VOA) konuşan New York Barosu göçmenlik avukatı Cahit Akbulut, göçmenlik yasalarıyla ilgili uygulamaların gittikçe sertleşeceği yönünde uyarı yaptı. Akbulut, "Meksika sınırından sınır dışı işlemleri sürüyor. Son olarak 400’den fazla çocuk sınır dışı edildi. Bundan sonra göçmenlik konularında salgının getirmiş olduğu motivasyonla bu tür sınır dışı edilmeler ve ABD’ye alınmamalar çoğalacak. Göçmenleri daha kötü günler bekliyor" açıklaması yaptı.

HASTANEYE GİTMEKTEN KORKUYORLAR

ABD'de yasa dışı olan göçmenlerin salgın nedeniyle oldukça zor günler geçirdiğini belirten Akbulut, "Kendisini iyi hissetmeyen, sağlık endişeleri olan yasa dışı göçmenler hastaneye gitmeye korkuyor. Sigortasız oldukları için hastaneye gidip çıkacak faturayı ödeyemeyecekleri için ya da hastaneye gidince yasa dışı oldukları ortaya çıkacak diye korkuyorlar. ABD’de bir insan yasa dışı da olsa sağlık için devlet yardımı almalıdır" açıklaması yaptı.