10 ilde büyük yıkıma yol açan depremde iki gün geride kaldı. Geçen her dakika bilançosu daha da ağırlaşıyor. Deprem bölgesinden gelen tüm fotoğraflar yıkımın boyutlarını ortaya koyuyor. Bölgeye 66 savcı görevlendirilirken iktidar çözümü 3 ay boyunca OHAL ilan etmekte buldu.

Göçük altında kritik saatler
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

Kahramanmaraş’ta önceki gün meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki deprem 10 ilde ağır hasara neden oldu. Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği bölgede yüzden fazla artçı sarsıntı yaşandı. Felaketin acı tablosu yetkililerin yaptığı açıklamayla ortaya çıkmaya başladı. AFAD dün akşam saatlerinde depreme ilişkin yaptığı açıklamada; 4 bin 544 kişi yaşamını yitirdiğini, 26 bin 721 kişinin yaralandığını belirledi. 13 bin 740 kişinin arama-kurtarma çalışmalarına katıldığı da kaydedilerek, 360 araç ve 3 bin 361 iş makinesinin alanda bulunduğu söylendi. Ekipler, enkaz altında kalan yurttaşlara ulaşmak için zamana karşı yarışırken, göçük altında kalan vatandaşların yakınları da arama çalışmalarına katıldı. İlk geceyi koordinasyon eksikliği nedeniyle sokakta geçirmek zorunda kalan depremzedeler, yemek ve su bulmakta zorlanırken, soğuk hava koşullarına karşı da direndi

OHAL İLAN EDİLDİ

10 ilde 3 ay boyunca sürecek OHAL ilan edildi. Ülke genelindeki okullarda 13 Şubat’a afet bölgesindeki okullarda ise eğitime 20 Şubat’a kadar ara verildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Maraş, Adıyaman ve Hatay’da 2 gün boyunca sivil araçların girişinin yasaklandığını duyurdu. Öte yandan HSK tarafından yapılan açıklamada deprem bölgesinde Maraş’a 23, Adıyaman’a 22 ve Hatay’a 21 olmak üzere 66 ilave savcı görevlendirildi.

***

ENKAZDAN SAĞ ÇIKANLAR BAŞKA KENTLERE SEVK EDİLDİ

Enkaz altında kalanları kurtarma çalışmaları sürerken, göçükten kurtarılan yurttaşlar bazı illere gönderilerek tedavi altına alındı.

Göçük altından yaralı kurtarılan 53 kişi tedavilerinin sürdürülmesi için dün İstanbul’a getirildi. Yaralıların İstanbul’a getirildiğini duyan yakınları, sevdiklerinden bir haber alma umuduyla hastanelere koştu. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ne 11, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 10, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi ve Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi’ne 8, Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 6, Özel Acıbadem Maslak Hastanesi’ne 5, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Seyrantepe Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 4, Sarıyer Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 1 ve Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi’ne 4 depremzedenin getirildiği belirlendi. Öte yandan ilerleyen saatlerde 6 depremzede daha İstanbul’a getirilerek hastanelerde tedavi altına alındı.

112 YARALI BODRUM’DA

Depremde evleri hasar alan depremzedeler evlerine giremedi. Bu kapsamda, Bodrum Kaymakamlığı, Bodrum Belediyesi, Bodrum Otelciler Derneği ve STK’lerin destekleriyle oteller depremzedelere açıldı. Gaziantep ve Şanlıurfa’da evlerine giremeyen 104 yetişkin ve 8 çocuk olmak üzere toplamda 112 depremzede gece saatlerinde Şanlıurfa GAP Havalimanı’ndan Milas-Bodrum Havalimanı’na indi. Depremzedelerin bir bölümü yakınlarına giderken, bir bölümü ise otellere yerleştirildi. Ailesiyle Şanlıurfa’dan gelen Gül San isimli bir yurttaş, “Deprem çok uzun sürdü, çok panikledik. Deprem durduktan sonra ne yapalım diye düşünürken ikinci deprem oldu. İki depremi de evlerimizde geçirdikten sonra sokağa çıkabildik. Hava çok soğuk. Yakınlarımıza ulaşamıyoruz. Gerçekten çok zor, gün içerisinde artçılar oluyor" dedi. Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana ve Osmaniye’de depremlerde yaralanan 185 kişinin de Mersin’deki hastanelerde tedavilerinin sürdüğü öğrenildi.

gocuk-altinda-kritik-saatler-1123715-1.

KAYIP ÇOCUKLAR HASTANEDE

Hastaneler yaralılarla dolup taştı. Konuya ilişkin sosyal medyada çok sayıda çocuk fotoğrafı paylaşılırken çocukların hayatta olup olmadığı bilinmeyen çocukların aileleri aranıyor. Adana Şehir Hastanesi’nde tedavi gören çocuklar ailelerini bekliyor.

Kayıp çocuklar ailelerini bekliyor.Kayıp çocuklar ailelerini bekliyor.

***

TÜRKİYE 3 METRE KAYDI

İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü Başkanı Carlo Doglioni, depreme ilişkin açıklama yaptı. Yıkıcı depremin ardından üç metre hareket ettiğini belirterek artçı depremler konusunda uyarılarda bulunan Doglioni, daha şiddetli başka sarsıntıların olma riskinin bulunduğunu kaydetti. Sky TG24’ne konuşan Doglioni, "Elimizdeki ayrıntılı bir şekilde analiz ettiğimiz tahminlere göre, sarsıntının en az üç metrelik bir yer değiştirmeyle 150 kilometre boyunca etkin olduğunu biliyoruz. Her şey sadece birkaç saniye içinde oldu ve 7,9 büyüklüğündeki bu depremin civara yayılmasına sebep oldu. Bir kayma hareketinden bahsediyoruz, fay düzlemi dikeydir. bu nedenle deprem sırasında, blokların yatay olarak yer değiştirdiği gözlemlenmiştir. Birbirine göre bağımlı bir şekilde hareket eden iki fay sınırı. Başka bir deyişle, sanki Türkiye güneybatıya, Arabistan kuzeydoğuya kaymış gibi. Alarm verilmemiş olması, fay hattındaki hareketliliği yeniden canlandırılmayacağı anlamına gelmez" dedi.

***

KAYIPLAR AÇIKLANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün öğlen saatlerinde depreme ilişkin yaptığı açıklamada şu verileri paylaştı:

gocuk-altinda-kritik-saatler-1123711-1.

***

DEPREM SONRASI ASLA YAPMAYIN!

AFAD, vatandaşların asılsız bilgilere itibar etmemesini ve sadece resmi kaynakları takip etmelerini söyledi. AFAD deprem sonrası yapılmaması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

•Hasarlı bölgelere gidilmemeli, hasarlı bina ya da yapılara girilmemelidir,
•Arama yapmak yerine SMS ya da internet tabanlı iletişim uygulamaları kullanılmalıdır,
•Telefon görüşmesi yapılmamalı, hatlar meşgul edilmemelidir,
•Acil durum araçları için yollar boş bırakılmalıdır.

Kullanılabilecek uygulamalar:

•Bridgefy
•Güvendeyim
•Deprem Bilgi Sistemi 3.0
•eAFAD
•112 Acil Yardım Butonu
•Life360
•Voxer
•My Earthquake Alerts
•LastQuake