İzmir Yenikapı Tiyatrosu oyuncuları, oyunlarına, İstanbul’da polis tarafından 2 kez müdahale edilmesini 7 ilde eşzamanlı...  

İzmir Yenikapı Tiyatrosu oyuncuları, oyunlarına, İstanbul’da polis tarafından 2 kez müdahale edilmesini 7 ilde eşzamanlı açıklama yaparak protesto etti. İzmir’deki açıklama sırasında, tiyatronun yönetmeni Orçun Masatçı gözaltına alındı
SEVGİM DENİZALTI

İstanbul Amatör Tiyatro Günleri için İstanbul’da bulunan İzmir Yenikapı Tiyatrosu’nun sergilemek istediği Gogol’un ödüllü sokak oyunu Palto, iki kez polis tarafından engellendi. Taksim İstiklal Caddesi’nde oyunlarını oynadıkları sırada polisin sert müdahalesiyle karşılaşan oyuncular, bir gün sonra Kadıköy’de de polis engeliyle karşılaştı.
Yenikapı Tiyatrosu oyuncuları, dün 7 ayrı ilde (İstanbul, Denizli, İzmir, Mardin Merkez, Mardin Kızıltepe, Manisa, Ankara, Bartın) eş zamanlı basın açıklaması yaparak oyunlarına yönelik polis müdahalesini kınadı. İzmir’deki açıklama sırasında tiyatronun yönetmeni Orçun Masatçı gözaltına alındı.

KADIKÖY POLİSİ DE İZİN DİYE TUTTURDU
Taksim’de 3 Mayıs’ta oyunlarını oynadıkları sırada polis tarafından tartaklanan oyuncular, bir gün sonra aynı oyunu Kadıköy İskelesi’nde sergilemek istedi. İskele önünde bir araya gelen oyuncular, yanlarına gelen polislere, birazdan oyunlarını oynayacaklarını, Taksim’de olduğu gibi bir müdahaleyle oyunlarının bölünmesini istemediklerini söyledi. Polisin “İzniniz var mı?” sorusuna “Yasalara göre sizden izin almamız gerekmiyor” yanıtını veren oyuncular, bu oyunu daha önce İstanbul da dahil onlarca kentin festivalinde sokakta oynadıklarını, hiçbirinde de böyle bir engelle karşılaşmadıklarını belirtti.
YA EYLEME DÖNÜŞÜRSE?
Amirleriyle konuşan ve oyuna izin vermeyeceklerini bildiren polis memurlarıyla oyuncular arasında ilginç diyaloglar yaşandı:
Polis: Belediye’den izin almanız gerekiyordu. İzinsiz gösteriye girer.
Oyuncular: Bu bir tiyatro. Biz bu oyunu İstanbul da dahil pek çok ilde yaklaşık 400 kez oynadık.
Polis: İnsanlar toplanacak, alkışlayacak, eyleme dönüşebilir, biz bilemeyiz. İzin almalısınız.
Oyuncular: Anayasa’nın 26. ve 27. maddelerine göre herkes bilim ve sanatı serbestçe öğrenme, öğretme ve yayma hakkına sahiptir.
Polis: Sen de bir madde ezberlemişsin, durmadan onu söylüyorsun.

‘SİZİ KORUYAMAYIZ’
Gençlerin, oyunu oynamakta ısrarcı olmaları üzerine yeni argümanlar geliştiren polis, bu kez de “Diyelim ki biri oyunu beğenmedi, size yumruk attı, sizi nasıl koruyacağız?” diye sordu. Bu soruyu şaşkınlıkla karşılayan oyuncular, “Yumruk atarsa atar, biz onu da oyuna yediririz, kimi kimden neden koruyasınız?” yanıtını verdi. Tartışma sürerken, polislerin ısrarıyla oyunculardan Fırat Mert, Kadıköy İskele Büro Amiri ile görüşmeye gitti. Mert, komiserin kendisine “Kadıköy’de Beşiktaş İskelesi stratejik bir nokta. Oyun oynamaya kalkarsanız her türlü müdahalede bulunuruz” dediğini aktardı.

‘SANATTAN KORKUYORLAR’
Taksim Galatasaray Meydanı’nda yapılan açıklamada oyuncular adına konuşan Fırat Mert, şunları söyledi: “Karşımızda duran ve sanatın uzağından bile geçmeyen korkuluklar, kendi varlıklarını yok edecek her şeye şuursuzca saldırıyor. Korkuyorlar haklı olarak. Çünkü biliyorlar ki sanat rüzgârın daha da hızlı esmesini sağlayan çok ciddi bir güçtür ve o gücün kendi egemenliklerinden kopup halkın egemenliğine geçmesini istemezler. Uyuşturma kültürleri içinde onların izin verdiği ölçülerde yapılabilir ancak sanat. Yoksa yasaklanır, engellenir.”

DE-ĞİŞ-Tİ-RE-CE-ĞİZ!
Tiyatro üreticilerinin tam da böyle bir zamanda birlik olması gerektiğini belirten Mert, sözlerini şöyle sürdürdü: “Siz egemenler bizi engelleyebilirsiniz belki, sonrasında başka tiyatroları da yasaklayabilirsiniz ama bizler biliyoruz ki bu yasaklara ve engellemelere baş eğmeyen onurlu insanlar çıkacak. Ve onların birliği sizlerin korkulu rüyasını gerçeğe çevirecek.Bugün birçok ilde toplanarak yaşadığımız baskıyı protesto edenlere teşekkür ediyor, baskıyı yapanlara da bir kez daha korkulu rüyalarını hatırlatıyoruz: de-iş-ti-re-ce-ğiz! Bugün baskılara karşı hepimiz Yenikapı Tiyatrosu oyuncusuyuz!”
***
Muhabirimize gözaltı tehdidi
KadIköy’de oyuncuların oyun oynamasına izin vermeyen polis, olayı izleyen muhabirimiz Sevgim Denizaltı’yı da gözaltına almaya kalkıştı. Muhabirin çektiği fotoğrafları silmesini isteyen polis memuru, fotoğrafının çekilmesi için kendisinden izin alınması gerektiğini ileri sürdü. Muhabirin fotoğrafları silmeyeceğini söylemesi üzerine, polis memuru “O zaman buyurun merkeze gidelim” diyerek muhabiri gözaltına almakla tehdit etti.
Denizaltı, basına ve sanata yönelik baskıların kabul edilemez olduğunu vurgulayarak “Bir daha böyle olayların yaşanmamasını yalnızca temenni edebiliyoruz. Biliyoruz ki Türkiye’de polis devleti olma ısrarı sürdükçe bu tür olaylar yaşanacak. Biz de bu tatsız haberleri yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.