Göğüsüm ağrıyor acaba kalp krizi mi geçiriyorum?" Göğüs ağrısı hastalar arasında acaba altında bir kalp hastalığı olabilirini düşüncesiyle...

Göğüsüm ağrıyor acaba kalp krizi mi geçiriyorum?" Göğüs ağrısı hastalar arasında acaba altında bir kalp hastalığı olabilirini düşüncesiyle herzaman için endişeyle karşılanan bir şikayettir.Genelde hastayı hekime getirende bu kalp hastalığı olabileceği düşüncesidir.

KALP HASTALIKLARINDA GÖĞÜS AĞRISI
Göğüs ağrısı kalp hastalıklarının en sık rastlanan belirtilerinden biridir.Bunun dışında akciğerlerden ,boyun ve omuzlardan göğüs kafesinin kemik ,kas ve eklemlerinden,karın içi organlarından kaynaklanan ve göğüste duyulan ağrılar da vardır.Bazen herhangi bir hastalığa bağlı olmaksızın psikolojik ağrılar da olabilir.

Kalbi besleyen damarların yağlanması sonucunda damarlarda daralma veya tıkanma oluşmaktadır.Buna bağlı olarak kalbin beslenmesinde bozukluk gelişmekte ve bu bozukluk sonrası göğüs ağrısı hissedilmektedir. Kalp damar hastalıklarının başlangıç döneminde özellikle eforla artan ve istirahatte azalan göğüs ağrıları gözlenir.Hasta-lık ilerledikçe istirahatde göğüs ağrısı belirlenmeye baş-lar.Bu ağrılar önemsenmediği takdirde kalp krizi ile son-lanmaktadır. Özellikle yaşh,diabetik ve hipertansiyon hastalarında bu ağrılar dikade ele alınmahdır.Kalp spazmı ve kalp krizlerinde gözlenen ağrı genellikle sol göğüsten sol omuza ve kola, sırta yayılan yanma,ezici baskı tarzında ağrıdır.Bazen ağrı boyunda ,diş ederinde ve mide bölgesinde hissedilmektedir.Ağrı ile birlikte fenalık hissi, bu!antı,kusma,soğuk terleme,nefes darlığı görülebi-lir.Hastanın cildinde solukluluk ve terleme, hastanın yüz ifadesinde endişe ve korku hakimdir. Kalp zarı iltihapla-rındada sol göğüste ağrı olabilir,ağrı süreklidir ve beraberinde hafif ateş ve öksürük vardır.

AKCİĞER HASTALIKLARINDA GÖĞÜS AĞRISI
Akciğer hastahklarındada sıklıkla ilk belirti göğüs ağrısı olabilir.Ağrı genellikle sağ veya sol tarafta nefes almakla artan batma şeklinde ağrılıdır.Beraberine öksürük ve balgam çıkarma genellikle vardır.Akciğer kanserine ve akciğerde su toplandığı zaman öksürük olmaksızın kuru inatçı bir ağrı olabilir.Ağrı ile birlikte uzun süren kanlı balgam çıkarma,gece terlemesi ,kilo kaybı altta malin bir hastalık olabileceğini düşünür. Ani başlayan öksürük ,ateş ve göğüs ağrısı daha çok bronşit ve zatüriyeye bağlıdır. Beraberinde boğaz ağrısı, burunda ,akma , hapşırma gibi diğer enfeksiyon belirtilende vardır.

KEMİK VE KAS AĞRILARI
Boyun ve sırt omurlarında kireçlenme veya fıtıklaşma sinir köklerine baskı yaparak boyuna, omuza ve kola ,göğü-se vuran ağrılara sebep olabilir.Bu durum özellikle sol tarafta olduğu zaman kalp ağrıları ile karışabilir.Bu ağrılar boyun ve kol hareketieriyle ayrıca ıkınma ve öksürükle artan ağrılardır.Boyun fıtığı olan hastalarda boyun ağrısı olmaksızın sürekli göğüs ve sırt ağrısı olabilmekte ve bu hastalar tanı konulana kadar kroner anjiografiye kadar gidebilmektedir. Soğuk algınlığına bağlı olarak göğüs ve sırtta kas ağrıları oluşabilir.Döküntü bir hastalık olan zonada döküntüler başlamadan 1-2 hafta önce sırt ve göğüste yanma kaşınma ve zonklama şeklinde şiddetli ağrı olabilir.Döküntülerin başlaması ile tanı konulur.Zona hastalığında döküntü geçsede ağrı aylarca sürebilir.

MİDE RAHATSIZLIKLARI VE GÖĞÜS AĞRISI
Yemek borusunun , ülserlerinde iltihaplarında göğüs ağrısı olabilir.Özellikle reflü hastalığı olanlarda karın ağrısı olmaksızın nadiren sadece göğüste yanma şeklinde ağrı olabilir.Mide ülserinde ve gastiritierde göğüs ağrısı ile birlikte ekşime, yanma , şişlik, kabızlık ve gaz şikayederi mevcut. Safra kesesi taşlarında ve iltihaplarında sağ omuza , sırta ,bele ve göğüse vuran ağrılar olabilir.Göğüs ağrısı genellikle sağ tarafta olmak üzere bazen sol göğstede ağrı hissedilebilir. Sık karşılaşılan panik atak durumundada sıklıkla göğüs ağrısı vardır.Göğüs ağrısıyla birlikte hastada yoğun bir stres ,nefes darlığı , çarpıntı ,ellerde uyuşma söz konusudur.Hastalar genellikle kalp krizi endişesiyle acil polikliniğine başvururlar.