Adalet Bakanlığı'nca alınan bir karar üzerine F Tipi Cezaevi Müdürlükleri'ne gönderilen yeni bir uygulama emri; tutukluların ve ailelerinin üzerine yeni bir kabus gibi çöktü.

Gül ORUÇOĞLU

 

Adalet Bakanlığı'nca alınan bir karar üzerine F Tipi Cezaevi Müdürlükleri'ne gönderilen yeni bir uygulama emri; tutukluların ve ailelerinin üzerine yeni bir kabus gibi çöktü.

Tutuklu aileleri, cezaevlerinde önce duvarların yükseltildiğini, ardından da havalandırma boşluklarında yer alan duvarların yükseltilerek, üzerlerinin gökyüzü gözükmeyecek şekilde tellerle kapatıldığını ileri sürdü. Sincan F Tipi Cezaevi'nde kalan siyasi tutuklu Ali Gülmez'in annesi Selvi Gülmez, oğlunun henüz hücre tipi cezaevinden yeni çıkarıldığını belirterek, "Oğlumu basit ve anlamsız gerekçelerle 4 yıl boyunca hücre tipinde tek başına tuttular. Sebep olarak da slogan attığını, kapılara vurduğunu gösterdiler. Şimdi 2 kişi kalıyorlar. Fakat inşaat başladı. Havalandırma boşluklarına tel örgü çekiyorlar. Bu bir zulümdür. Zaten duvarlar çok yüksek. Bir de tel örgülerle havalandırmayı kapatırlarsa, çocuklarımız gökyüzünü bile göremeyecekler" dedi.

Tutuklu Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TAYAD) üyesi aileler de F Tipi cezaevlerinde başlatılan yeni uygulama ile ilişkili olarak, "Tekirdağ ve Kandıra gibi F Tipi Cezaevleri'nde de duvarların yükseltilmesi icin başlayan çalışmalar var. İnşaatlar sürüyor. Çocuklarımız orada zaten ağır baskılar altında. Havadaki kuşu bile görmelerini istemiyorlar" diye konuştu.

Öte yandan, Adalet Bakanlığı yetkilileri ise 'Duvarları yükseltmesi gibi bir uygulama'nın bulunmadığını öne sürdü. Bakanlık yetkilileri, F Tipi hapishanelerdeki havalandırma boşluklarının tel örgü ile kapatılmasına ilişkin yaptıkları açıklamada ise şöyle dediler:

"Biz tutukluların çatılara çıkıp, firar etmelerini ya da çeşitli eylemlerde bulunmalarını önlemek için Avrupa Cezaevleri'nde uygulanan bir yöntem olarak kullanılan rulo tel uygulamasını başlattık. Silahlı Kuvvetlerin çeşitli birimlerinde de bu tel örgülerden kullanılıyor. Cezaevlerinde mahkumların gökyüzünü göremeyecekleri gibi bir tel örgü uygulaması yok. 60 santimetre uzunluğunda olan rulo tel, bir güvenlik uygulamasıdır."