Başkanlığı savunurken verdiği Hitler örneğini çarpıtan Erdoğan, bunu ‘olumsuz’ kullandığını savundu. HDP’lilerin dokunulmazlıkları için bir kez daha ‘çağrı yaptı

Gönlünde yatanı yalanladı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, tüm dünyada tepki çeken Hitler örneği hakkında da ilk kez konuştu, kendi ifadelerini yine kendisi çarpıttı. HDP Eş Genel Başkanları ve vekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını isteyen Erdoğan, yaşanan tartışmalara karşılık bu talebindeki ısrarını ‘vurguladı.’
Kaçak Saray’da bir kez daha muhtarlarla bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil bazı HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması talebini yineledi. Hükümetten dokunulmazlıkların kaldırılmasına ‘prensip olarak’ karşı olunduğu açıklaması gelmişti. Erdoğan ise “Dokunulmazlık, Meclis’te millete daha iyi hizmet vermek için verilmiş bir imtiyazdır. Bu istismara artık parlamento izin vermemelidir. Terör örgütü mensubu gibi hareket edenler konusunda Meclis’in ve yargının harekete geçmesi şarttır” dedi.

‘Bedelini ödemeli’

“Ben siyasi partilerin kapatılmasına karşıyım, gereksiz görüyorum. Düşünmeye bile gerek yok” diyen Erdoğan, “Herhangi bir siyasetçinin yaptığı hatayı kurumsal değil, şahıs olarak kendisi ödemelidir. Genel başkan da olabilir, milletvekili de olabilir, belediye meclis üyesi de olabilir; kim olursa olsun bedelini ödemelidir” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’de Kürt sorunu değil, terör sorunu vardır. Kimse bize bunu yutturmaya kalkmasın” diyen Erdoğan, “Üniversiteler, hastaneler, okullar başta olmak üzere kamuda görev yapanlardan terör örgütünün yanında yer alanların süratle ayıklanmasına ihtiyaç vardır” ifadesini kullandı.

Hitler çarpıtması

Başkanlık sistemi hakkında muhalefet partilerini eleştiren Cumhurbaşkanı, “Başkanlık sistemi bu milletin tarihinde var olan, fiili uygulaması bulunan yönetim tarzıdır” dedi.

Üniter yapılı başkanlık sistemi için verdiği ve tüm dünyada tartışma konusu olan “Hitler Almanyası” örneğine ilişkin olarak da ilk kez konuşan Erdoğan, kendi sözlerini çarpıttı. Söz konusu konuşmasında “‘Üniter devlette başkanlık sistemi yoktur’ diye bir şey yok. Şu anda bunun zaten dünyada örneği var, geçmişten bu yana da var. Hitler Almanyası’na baktığınızda da bunu görürsünüz” ifadelerini kullanan Erdoğan, Hitler’den olumsuz bir örnek olarak bahsettiğini iddia etti: “Hitler örneği verdim, hemen şahsıma hücum etmeye kalktılar; Almanya parlamenter sistemle yönetiliyordu ama buna rağmen Hitler gibi bir diktatör ülkenin başına musallat oldu. Ben bunu söyledim.”

***
Suudilere gelince ‘iç işleri’

Erdoğan, uluslararası krize neden olan Suudi Arabistan’daki idamlara ilişkin olarak ‘iç işleri’ni gerekçe gösterdi ve Suudi Arabistan’ın tarafında saf tuttu.
Erdoğan, Bangladeş’te 12 Aralık 2013 tarihinde idama cezasına çarptırılan Cemaat-i İslami liderlerinden Abdulkadir Molla’nın infazın engellenmesi için bizzat devreye girmişti. Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina ile görüşerek Molla’nın idam edilmemesini isteyen Erdoğan, idamın ülkede yeni yara ve sorunlara yol açabileceğini söylemişti.

Mezhep kaygılarıyla Bangladeş’te devreye giren, Mısır, Suriye gibi ülkelerin iç işlerine açıkça müdahale eden ve cihatçılara verdiği destekle bilinen Erdoğan, konu Suudi Arabistan olunca, tartışma yaratan idamlar hakkında “Suudi Arabistan’daki idamlar bir iç hukuk meselesidir. Bunların kararını tasvip edip etmemek ayrı bir konu” dedi.

“Bunların 46’sı Sünni’dir, El Kaide’yle bağlantılı olduğu için idam edilmişlerdir. Bir tanesi de Şia” diyen Erdoğan, “Mısır’da bini aşkın insan hakkında idam kararı verildi. Ey dünya neredesin? Niye bunlarla ilgili konuşmuyorsunuz? Hele hele bunlardan bir tanesi de Mursi’dir. Mursi ki halkının yüzde 52 oyuyla iş başına gelmiş bir cumhurbaşkanıdır” ifadesini kullanarak mezhepçi yüzünü bir kez daha gösterdi.
Aynı konuda Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş ise, “Siyasi idam cezalarının uygulanmasının hiçbir şekilde bölge barışına bir katkısı olmayacaktır. Biz siyasi idam cezalarının hepsine karşıyız” demişti. Bu açıklamadan tatmin olmayan Suudilerin ise konu hakkındaki esas açıklamayı Erdoğan’dan beklediği yorumları yapılmıştı.


***

NYT: Erdoğan bir çizgiyi daha aştı!

ABD’nin saygın gazetelerinden New York Times, dünkü başyazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Hitler Almanyası” örneğini eleştirdi. “Erdoğan, bir çizgiyi daha aştı” başlıklı başyazıda Erdoğan’ın örneği aktarılarak, “Bu şok edici sözler bir dünya liderinden geldi. Hem de demokrasi diye geçinen NATO üyesi bir ülkenin liderinden. Dünyadan kınama yağınca ise Erdoğan’ın ofisi lafı çevirip, sözlerin ‘medya tarafından çarpıtıldığını’ ileri sürdü. Ancak Erdoğan’ın zaten insan hakları, hukukun üstünlüğü, siyasi özgürlükler ve basın özgürlüğünü çiğnemeye hevesli bir otoriter lider olarak rahatsız edici bir geçmişi var” ifadeleri kullanıldı. Başyazıda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kürtleri ezdiği ve bölgedeki gerilimi beslediği belirtilerek, “Erdoğan, çoğunluğu Müslüman olan demokratik bir ülkenin saygı duyulan lideri ve bölgedeki güvenilir bir partner olarak sayıldığı günlerden çok uzakta” denildi.