Mamak Belediyesi’nin Gönül Çarşısı’nın malzeme alım ihale sözleşmeleri açılıştan 16-18-44 gün sonra imzalandı. CHP’li Meclis Üyesi Demir, projeyi ihalelerde usulsüzlük ve fesat karıştırıldığı suçlamasıyla yargıya taşıdı.

Gönül değil fesat çarşısı!


Mustafa M. Bildircin

AKP’li Mamak Belediyesi, “İmkanı olan verecek, ihtiyacı olan alacak” sloganıyla “Gönül Çarşısı” isimli proje başlattı. Gönül Çarşısı binasının açılışı 4 Ocak 2020’de yapıldı. Çarşının açılışından dört gün önce, 31 Aralık 2019’da, “Mekanik Malzeme Alım İşi” ihalesi gerçekleştirildi.

Pazarlık usulü ile yapılan ihale yüzde 2,5 kırımla Mamak Turizm A.Ş.’ye 215 bin TL bedel ile verildi.

İhalenin sözleşmesi, çarşının açılışından 18 gün sonra 22 Ocak 2020’de imzalandı. Açılıştan tam 44 gün sonra yapılan, “Gönül Çarşısı İçin Muhtelif Elektrik Malzemesi Alım İşi” ihalesinin sözleşmesinin ise 221 bin 720 TL karşılığında açılıştan 67 gün sonra imzalandı.


Açılışın ardından yapılan ihaleler bunlarla sınırlı kalmadı. Çarşı faaliyetteyken tadilat yapım işi için doğrudan temin usulü ile 20 Ocak’ta 78 bin TL’lik sözleşme imzalandığı belirlendi. Tadilat işinin sözleşmesine göre, tadilatın açılıştan 16 gün sonra başlatılması, 26 gün sonra ise tamamlanması planlandı. Projeye ilişkin tüm mal ve hizmet alım ihalelerinin aynı firmadan yapılması dikkati çekti.

Mamak Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Haydar Demir, projeye ilişkin ihalelerde usulsüzlükler olduğu gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuru yaptı. Demir’in başvurusunda, Köse’nin kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılması gerektiği ilkesine aykırı hareket ettiği öne sürüldü. Köse ile birlikte, tespit edilecek tüm şüpheliler hakkında soruşturma yapılarak, haklarında kamu davası açılması talep edildi.