Gönülden gönüle yol alıyor


KADİR İNCESU

Ayhan Aydın bugüne kadar 40 dolayında kitaba imza atmış bir gazeteci… Aydın, Alevilik-Bektaşilik alanında ülkemizde en çok söyleşi yapan, yazı yazan isim olarak kabul ediliyor.

Bugüne kadar gerek yurtiçi gerekse yurtdışında yüzlerce panel, söyleşi ve sempozyuma katılan Aydın’ın kitaplarının en önemli özelliği ‘saha’ çalışmalarıyla hazırlanması.

Söyleşi ve yazılarına konu olan kişilerle bire bir görüşen, yerleri en ince ayrıntısına kadar gezen ve fotoğraflayan Aydın, böylece yaptığı çalışmanın gücünü ve etkisini de artırıyor. Aydın, Kültür Dünyamızdan (Puslu Yayıncılık), Dostlar Bağında Gönül Seyyahı (Can Yayınları), Alevi-Bektaşi Geleneğini Yaşatanlar Sazın ve Sözün Gücü (Can Yayınları) kitaplarıyla çıktı edebiyatseverlerin karşısına.

‘Kültür Dünyamızdan’ edebiyat, kültür ve sanat dünyamızdan isimlerle yapılan söyleşiler ve haklarında yazılan yazılardan oluşuyor. Kitapta, Afşar Timuçin, Hıfzı Topuz, Vedat Günyol, İsmet Zeki Eyüboğlu, Şerife Baykurt, Erdal Atabek, Fikret Otyam, Metin Turan, Zeki Büyüktanır, Oktay Akbal, Fazıl Hüsnü Dağlarca, H. Hüseyin Yalvaç, Erdoğan Alkan, İdris Atmaca, Zihni Anadol, İbrahim Demirel, Sina Akşin, Haluk Gerger ve daha pek çok isimle yapılan söyleşiler ve değerlendirmeler yer alıyor.

Aydın kitabı için “Yazılarıyla, kitaplarıyla, sesleriyle, yaptıkları tablolarla, çektikleri fotoğraflarla, ürettikleri her türlü eserle hem ülkemizin, hem de dünyanın karanlıklar içinden çıkıp daha aydınlık günler görmesi için insanlara yol gösteren; aydınların gerek kendi çalışma alanlarındaki, gerekse genel olarak demokrasi, laiklik, özgürlük, Atatürk devrimleri eksenindeki görüş ve düşüncelerini yine kendilerinden yani ilk kaynaktan almak için yaptığım söyleşilerle insanlarımıza bir güldeste sunma uğraşımın sonuçları bulunuyor” diyor.

‘Dostlar Bağında Gönül Seyyahı’ kitabında da Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Almanya, Avusturya, Suriye, İran, Irak ve çeşitli ülkelere yapığı gezilerde Alevi-Bektaşi öğretisinin izlerini sürüyor. Aydın bu kitabında köyleriyle, türbeleriyle, gelenekleriyle, insanlarıyla, sözlü ve yazılı kültürleriyle büyük bir alanda yaşayan inançsal kültürel yapıyı anlatmaya çalışıyor.

Aydın, Alevi-Bektaşi Geleneğini Yaşatanlar Sazın ve Sözün Gücü kitabında da Abidin Özgünay, Hüseyin Çırakman, Ali Ekber Çiçek, Kemal Özcan, Mehmet Yaman, Ezeli Doğanay, Ali Haydar Avcı, Süleyman Zaman, Adil Ali Atalay ve Hakkı Saygı ile yapılmış uzun söyleşilere yer veriyor.

Ayhan Aydın, yapabileceği tek şeyin okumak, yorumlamak, gözlemlemek ve dinlemek olduğuna dikkat çekerek, “Alanlarında uzman kişilere kafamdaki soruları soracağım. Bunların da derlemelerini yapacağım. Ben kimsenin alanına giremem, girmemeliyim de. Yaptığım, yapabileceğim iş bu: Söyleşiler yapmak, derlemeler yapmak, gezmek-görmek bunları yazılı hale getirmek ve kayıt altına almak” diyor.

Aydın, kısıtlı imkânlara karşın yaptığı çalışmaları sürdürmekte kararlı görünüyor.