Soma Katliamı protestosunu takip eden gönüllü foto muhabirimiz Pembegül Gökçek'e tazyikli su sıkan ve yaralanmasına neden olan polis Hakan Yıldırım hakkında 'kasten yaralama' suçundan iddianame hazırlandı

Gönüllü muhabirimiz Gökçek'i yaralayan polise hapis istemi

İstanbul Galatasaray Meydanı’nda 17 Mayıs 2014 tarihinde Soma Katliamı'nı protesto eden yurttaşlara saldıran polis, civarda eylemi takip eden gazetecilere de saldırdı. Galatasaray Lisesi önünde eylemi takip eden gazeteciler arasında bulunan Gökçek’e iki defa tazyikli su sıkan polis Hakan Yıldırım, Gökçek'in yaralanmasına neden oldu. Çevrede bulunanlar tarafından hastaneye kaldırılan Gökçek’in sol omzunda yırtık saptandı ve fizyoterapi görmesi gerektiği belirtildi. Yirmi gün iş göremez raporu alan Pembegül Gökçek’in sakat kalma riski ise sürüyor.

Doğrudan hedef alınarak sıkılan suyla yaralanan Gökçek, T35 nolu TOMA'daki polisler, emniyet amirleri, İstanbul Eski Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok hakkında suç duyurusunda bulundu.

Gökçek'in avukatı Ruşen Ali Nergiz, savcılığa verdiği dilekçede hem olay sırasında TOMA'dan su sıkan polisler hem de oradaki amirlerinin yanı sıra vali ve emniyet müdürünün de Gökçek'in yaralanmasında sorumlu olduğunu belirtti.

POLİS 'DAĞILIN' ANONSU YAPMADAN SALDIRDI

Polisin saldırısını fotoğraflayan ve Gökçek’i hastaneye götüren Ersin Özdemir verdiği ifade de polisin, “Dağılın” şeklinde bir anons yaptığını hatırlamadığını, insanlar dağılmak üzereyken TOMA’dan su sıkıldığını belirterek, “Gökçek onların karşısında beş metre kadar uzaklarında resim çekiyordu. TOMA’dan gelen su onu yere düşürdü. Yerden kalktı ancak su bir kere daha ona vurdu. Tekrar yere düşünce ben gidip ayağa kaldırdım. Ondan sonraki aşamada şikayetçiyi hastaneye götürdük” dedi.

Suyu sıkan ve TOMA’yı kullanan polis Hakan Yıldırım ifadesinde, “TOMA’daki telsizden, amirlerimizin talimatı üzerine topluluğa doğru dağılmaları amacıyla su sıkmamız istendi. Emir üzerine su sıktım. Belirgin bir şahsı ya da müştekiyi yaralamak gibi kastımız söz konusu değildir” dedi.

TANIK POLİSİN YALAN BEYANI
Savcı Basri Aydın, polis Yıldırım hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 86/1. maddesi gereğince ‘kasten yaralama’ iddiasıyla iddianame düzenledi.

İddianamede, tanık bir polis ifadesinde, “Polisin megafonla uyarıp dağılmalarını istediği ancak civar sokaklardan taş ve şişe atan şahısların alana gelmesi üzerine T35 nolu TOMA’da operatör olarak görev yapan polis Hakan Yıldırım’ın toplananlara su sıktığı ve sıkılan sudan Gökçek’in düşerek basit olmayacak şekilde yaralandığı” ifadelerini kullandı.


İstanbul 68. Asliye Ceza Mahkemesi’ne sunulan iddianameye ilişkin mahkeme, henüz bir karar vermedi. Avukat Nergiz, TOMA suyuyla oluşan yaralanmaya ilişkin bilinen ilk iddianamenin düzenlenmiş olduğunu belirterek, “Artık bu tip suçlarda kasten yaralama suçundan işlem yapılabilecek” açıklamasında bulundu.