Google, neden Türkiye’de partner olarak General Mobile dışında bir firmayı seçmedi? Turkcell gibi bir operatör, Vodafone gibi global tecrübesi olan bir operatör ile bu işlere girmedi?

Google’dan Türkiye’de büyük işbirliği

TİMUR AKKURT timur@teknosafari.com

Geçen hafta tanıtımı yapılan bir telefon önemli bir ilke imza attı. Sadece telefonu çıkartan firma adına değil ülkemiz adına da iyi bir gelişme. Google ilk kez Türkiyeli bir şirketle ortak telefon üretti. Bu başarıya imza atan General Mobile’ı tebrik etmek gerekiyor. Android One modelini onlar üretecekler. Türkiye’de General Mobile 4G olarak piyasaya 15 Mayıs 2015 tarihinde çıktı. Ürünün özelliklerinden çok Google’ın neden General Mobile ile işbirliğine gittiğinden bahsedebiliriz. Google’ın tercih sebeplerinin başında, markanın satış rakamlarının geldiği düşünülebilir ancak bana göre asıl sebeplerin başında ülke şartlarını iyi tanımaları, beklentileri bilmelerinin yanında müşterilerin genç ve teknolojiyi iyi kullanan bir kitle olması. General Mobile efsane modeli Discovery ile o kadar çok satış yaptı ve arızalarla, yazılımsal problemlerle boğuştu ki; çok tecrübeliler. Bu arada yaşadıkları en büyük sorun olan satış sonrası müşteri memnuniyeti konusunda çok ciddi yatırımlar yaparak teknik servis birimlerini güçlendirdiler. Ürünlerin tamir edilme sürelerini kısalttılar. Çok net söylemek lazım, eğer bu sorunu bir süre daha çözmemiş olsalardı şu anda bırakın Google ile ortak iş yapmayı, kendi getirdikleri ürünleri bile çok zor satarlardı.

Doğru zamanda doğru tedbirler, stratejiler hayata geçince bu durum aşıldı. Hal böyle olunca da, bu ürünü kullananlar dev bir tester grubu oldu diyebiliriz. Google’ın en çok değer verdiği konuların başında kullanıcı deneyimi geliyor. Bu konulara bir de General Mobile ve Telpa Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Yaman’ın piyasa koşulları ve iyi koku alma duyusu da eklenince bu işbirliği için gerekli şartlar oluşmuş oldu. Google’ın yazılım gücü ile en doğru donanım ve tüketici beklentilerini karşılayacak ürünü hazırlamak bu aşamadan sonra zor olmamıştır diye tahmin ediyorum. Ürün Google’ın şimdiye kadar kendi adını ekleyerek piyasaya çıkarttığı alanında performans olarak en iyi ürünlerden biri. Nexus serisi daha çok üst orta seviye olduğu için bu ürünle kıyaslamak gerekir. Ürünün Türkiye lansmanına yurt dışındaki önemli teknoloji sitelerinden gelen yorumlar da bunun bir göstergesi.

“Google şimdiye kadarki en iyi fiyat-performansa sahip telefonu piyasaya çıkarttı. Keşke estetik olarak da biraz iyi olsaydı” VERGE

Evet ürünün ön incelemesini yaptığımda benim de aklımdan ilk geçen bu olmuştu. Daha şık tasarlanabilirdi. Maliyetlerin düşük tutulabilmesi için tabii ki bazı kalite fedakârlıkları yapılmalı, ancak şıklık da sağlanabilirdi. Ürün ben bu yazıyı yazdığım sırada test için geldi. Henüz çok fazla detaylı inceleme fırsatım olmadı ancak performans anlamında yazılım ortağının Google’ın kendisinin olması ürüne piyasa koşullarında epey avantaj sağlayacak. General Mobile müşterilerinin meşhur bir sıkıntısı vardır. Yazılım güncellemelerinin çok geç gelmesi. Sabahattin Bey, Google’ı arkasına almanın verdiği rahatlıkla “Bundan böyle güncellemeleri herkesten önce biz yayınlamaya başlayacağız’ diyerek bu konuda gerçekten nasıl bir baskı altında olduğunu da göstermiş oldu aslında. Google, Android telefon satan ve ürettiren bir firmanın arkasında olduğunda piyasada büyük avantajlar sağlar tabii ki. General Mobile’da anladığım kadarıyla tecrübesini ortaya koyarak en yüksek performansı alabilecekleri cihazı toparlamış.

Peki neden Google Türkiye’de partner olarak General Mobile dışında bir firmayı seçmedi? Turkcell gibi bir operatör, Vodafone gibi global tecrübesi olan bir operatör ile bu işlere girmedi? Burada kriter neydi? Yukarıda bahsettiğim tercih için yeterli sebep miydi?

Teknik Özellikler:
Cihaz, 150 Mbps 4G-LTE hızında interneti, 13 MP ana kamera ve 5MP Selfie kamerası, 5” HD IPS dayanıklı Gorilla Glass 4 ekranı, Qualcomm Snapdragon 64 Bit güçlü işlemcisi ve 2 kat daha iyi performans sunan 2GB RAM 16GB hafızaya sahip Micro SD kart girişiyle hafızası artırılabiliyor. 2500 mAh çıkartılabilen pile sahip.