Google öneriyor: ‘Hırsız katil Erdoğan’
ONUR EREM
@onurerem

Google arama motorunda “Hırsız katil” yazıldığı zaman çıkan “Hırsız katil AKP” önerisinin yanına “Hırsız katil Erdoğan” da eklendi. Erdoğan daha önce yalnızca “Katil ve hırsız” yazıldığı zaman öneriliyordu.

Erdoğan AKP’nin ardında
Google’ın Autocomplete (Otomatik tamamlama) özelliği, arama motoruna herhangi bir kelime yazıldığı zaman o kelimelerle birlikte en çok aranan kelimeleri öneriyor. Mayıs ayında “Hırsız katil” yazıldığı zaman Google aramayı otomatik olarak “Hırsız katil AKP” ile tamamlıyordu. Eylül 2015’ten itibaren Google “Hırsız katil AKP”nin hemen ardından “Hırsız katil Erdoğan”ı da ikinci olası arama sonucu olarak önermeye başladı. Bu gelişme, Google’ın arama motorundaki yapay zekâsının Türkiye’deki eylemlerde en sık atılan sloganlardan olan “Hırsız katil AKP” ve “Hırsız katil Erdoğan” sloganlarını bildiğini gösteriyor. Google’a göre, Türkiye toplumu “Hırsız katil”i arama motorlarında en çok AKP ile, ikinci sırada da Erdoğan ile birlikte kullanıyor.

Dava açılmıştı
Daha önce “Katil ve hırsız” araması yapınca Google’ın Erdoğan’ı önerdiğini haberleştirmemiz üzerine “Cumhurbaşkanı’na hakaret” davası açılmıştı. Ancak Erdoğan ve avukatları, bu öneriyi arama sonuçlarından kaldırmak için herhangi bir girişimde bulunmadı. Daha önce Google’ın “Şerefli Tayyip” aramasını “Bunu mu demek istediniz: Şerefsiz Tayyip” diyerek düzelttiği ortaya çıkmış, Google’a başvuru sonucu bu öneri, arama sayfasından kaldırılmıştı.

Google da biliyor: Hırsız, katil AKP ve Erdoğan

BirGün muhabiri Erem’e RTE’ye hakaret ‘kastı’ davası