Cumhuriyet, Gazete Duvar, BirGün, T24, Medyascope, Tele 1, Evrensel ve Diken gibi yayıncılar Google’da daha fazla aranırken ABD merkezli teknoloji devi, iktidar medyasını öne çıkarıyor, Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili yalan haberleri yayıyor.

Kaynak: Haber Merkezi
Google’dan seçim sürecinde iktidar medyasına destek: Kılıçdaroğlu’nu hedef alan yalan haberleri yaydılar
Fotoğraf: DepoPhotos

Yeni bir araştırmada, ABD merkezli teknoloji devi Google’ın, Türkiye’deki arama motoru sonuçlarında ve “Haberler” uygulamasında, yüzde 81 oranında iktidar medyasını önerdiği ve seçim sürecinde Kemal Kılıçdaroğlu’nu hedef alan montaj videoyu da milyonlara yaydığı bildirildi.

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Başkan Yardımcısı ve Journo Editörü Emre Kızılkaya, son yedi ayda Google’ın haber konulu 500 bini aşkın algoritma önerisini kaydettiklerini açıkladı. Kızılkaya, bu araştırma için oluşturulan “Journo Haber Gözcüsü” adlı uygulamanın topladığı veri kümesini de kamuoyuyla paylaştı.

Araştırmanın bulgularına göre Google, Türkiye’de bu süreçte sadece 13 siteyi 10 binden fazla kez öne çıkardı. Yani tüm önerilerin yaklaşık yarısı (yüzde 49,2’si), 11’i iktidarın kontrolünde olan bu 13 siteye yönlendirildi.

Cumhuriyet, Gazete Duvar, BirGün, T24, Medyascope, Tele 1, Evrensel ve Diken gibi bağımsız yayıncılar, Google Trends verilerine göre iktidar medyasına kıyasla daha fazla aranıyor.

Ancak yeni veriler, kullanıcının bu talebine rağmen Google algoritmasının, iktidar medyasının birkaç kuruluşunu öne çıkarmaya devam ettiğini gösteriyor. Yerel medya da Google’da çok az yer alıyor.

Kızılkaya, Google’ın ABD ve Avrupa’da, kamuoyunun tepkileri ve denetleyici kurumların baskısı nedeniyle böyle bir taraflılık ve tek seslilik sergilemediğini, Türkiye’de ise haber medyası ekosistemini bozan tavrını yıllardır sürdürdüğünü vurguladı.

Araştırma raporunun tam metni için tıklayınız.