Hrant Dink’in öldürülmesinde istihbarat yönünden ihmalleri olduğu iddia edilen iki jandarma görevlisinin davasında mahkeme heyeti, davanın görev alanını aştığı gerekçesiyle...

Hrant Dink’in öldürülmesinde istihbarat yönünden ihmalleri olduğu iddia edilen iki jandarma görevlisinin davasında mahkeme heyeti, davanın görev alanını aştığı gerekçesiyle, görevsizlik kararı vererek, dava dosyasının Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine hükmetti. Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, Trabzan İl Jandarma Alay Komutanlığı’nda görevli Jandarma Yüzbaşı H.P, tanık olarak dinlendi. H.P’nin ifadesinde, 2006 yılının temmuz ayında verilen bir günlük brifingde, İstihbarat Şube Müdürü M.Y’nin, Yasin Hayal’in Hrant Dink’i öldürmeyi planladığına dair, O.Ş. ve V.Ş. tarafından aktarılan bilgiyi okuduğunu, Albay Ali Öz’ün de “Bu konuyu burada görüşmeyelim, sonra konuşuruz” dediğini, kendisinin de bu konuda özel bir çalışma yapılacağını düşündüğünü söyledi.

Bundan sonra bu olay konusunda herhangi bir görüşmede bulunmadığını ifade eden H.P, cinayetin ardından, M.Y’ye, “Bu konuyu ayrıntılı olarak biliyordunuz da ne yaptınız” diye sorduğunu, onun da “Bu konuyu kapatalım” dediğini, Albay Öz’ün de M.Y’den, Coşkun İğci’nin sağda solda konuşmaması için uyarılmasını istediğini öne sürdü. H.P, bu olayın ardından istihbarat toplantılarına katılmasının engellendiğini belirterek, Hrant Dink öldürüldükten sonra, sanıklardan O.Ş’ye “Neden bildiklerini anlatmıyorsun” diye sorduğunu, daha sonra sanığın doğruları anlatması halinde tanıklık yapması yönündeki isteğini, olumlu karşıladığını söyledi.

 

MÜFETTİŞLER İFADESİNİ ALMAMIŞ

Alayın 4’üncü kıdemlisi olmasına rağmen soruşturma kapsamında, soruşturma yapan mülkiye müfettişlerinin kendisinin ifadesini almadığını belirten H.P, bunun sebebini bilmediğini, ancak A.Ö’nün bu konuda yönlendirmesi olduğunu düşündüğünü söyledi. Hrant Dink’in öldürülmesinden 3-5 ay sonra Öz’ün odasına girdiğini ve kim olduğunu bilmediği bir kişiyle sohbetine tanık olduğunu belirten H.P şöyle devam etti, “A.Ö’nün  sohbet sırasında, Coşkun İğci (Yasin Hayal’ın halasının oğlu) sıkıysa mahkemede konuşsun. Başına neler geleceğini görür” dediğini duydum. Ayrıca, Trabzon’un ileri gelenlerini Coşkun İğci’yi ifadesinden vazgeçmesi konusunda aracı kıldığını da duydum.”

Tanık ifadesinin ardından mahkeme, davanın görev alanını aştığı gerekçesiyle, görevsizlik kararı vererek, dava dosyasının Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine hükmetti.