Görsel sanatlarda taciz: Yüzde 30’u işyerinde

Fotoğraf: meltem ulusoy / csgorselarsiv.org

HABER MERKEZİ

Gösteri Sanatlarında Kadın Grubu ve Dissensus Araştırma işbirliğiyle hazırlanan ‘Gösteri Sanatlarında Cinsel Taciz, Cinsel İçerikli Mobbing ve Cinsel Saldırı Araştırması’na göre performans alanlarında çalışanların maruz bırakıldığı cinsel taciz, şiddet ve mobbing bir kez daha gözler önüne serildi.

12 Mayıs ile 27 Mayıs 2021 tarihleri arasında internet üzerinden gösteri sanatları alanında çalışanlar arasında cinsel taciz, cinsel içerikli mobbing ve cinsel saldırı gibi fiillerin ne kadar yaygın olduğunu, nasıl işlediğini ve bu tür davranışların engellenmesi için nelerin yapıldığını ya da yapılabileceğini araştıran bir anket yapıldı. Ankete katılan 522 kişinin yüzde 81’i kendini kadın, yüzde 13’ü erkek, yüzde 6’sı da LGBTİ+ olarak tanımladı.

“Cinsel taciz, mobbing ve saldırıya uğradınız mı” sorusuna katılımcıların sadece yüzde 16’sı, “Hayır” cevabını verdi ancak ilerleyen cevaplarda hiç tacize uğramamış olanların oranı yüzde 5’e düştü. Ankette, bu durum şöyle açıklandı: “Muhtemelen şıkları gördükçe karşılaştıkları davranışın taciz olabileceğini düşünenler olmuştur.”

Araştırmanın bulgularına göre kadınların yüzde 33’ü son 6 ayda cinsel tacize maruz bırakıldı. Araştırmada, gösteri sanatları alanında tiyatro sektöründe çalışan kadınların, bankacılık ve sağlık gibi diğer alanlarda çalışan kadınlara kıyasla daha sık tacize edildikleri aktarıldı.

Katılımcıların başkasına yönelik tacize tanıklık etme oranının yüzde 84, kendisine yapılandan 78 olarak belirttiğine dikkat çekilen araştırmada, taciz biçimleri şöyle aktarıldı:

Mobbing: Yüzde 20

Hakkında dedikodu yapılması: Yüzde 19

Rızanız olmaksızın fiziksel temas: Yüzde 16

Rahatsız edici cinsel içerikli sözler imalar: Yüzde 16

Toplumsal cinsiyet temelli taciz: Yüzde 14

Dijital taciz: Yüzde 12

Israrlı takip: Yüzde 9

Tecavüze maruz bırakılmak: Yüzde 4

Diğer: Yüzde 2

Katılımcıların yüzde 30’u çalışma hayatında tacize maruz bırakıldığını ifade ederken, yüzde 30’u iş dışında sosyalleşmede, yüzde 21’i eğitimde, yüzde 19’u ise iş ararken taciz gördüğünü aktardı. Katılımcıların yüzde 67’si erkekler tarafından taciz edildiklerini belirtti. Yüzde 27’si kendisini kadınların, yüzde 6’sı da LGBTİ+’nın taciz ettiğini ifade etti. Haber Merkezi