Beş gün oldu, ‘yakılan askerler’ iddiası hala soru işareti. Yetkililer ya sessiz kalıyor ya da merak edilen soruları duymazdan geliyor. ‘İnceleniyor’ denilen videoya dair tek bir açıklama da yapılmış değil. Kamuoyu ve özellikle acılı aileler cevap bekliyor

Görülmeyen askerler

ZEYNEP YÜNCÜLER
yunculerzeynep@gmail.com
@yunculerzeynep


IŞİD’in 22 Aralık gecesi ‘iki askeri yakarak’ öldürdüğüne dair yayımladığı ve infial yaratan 19 dakikalık videonun üzerinden günler geçti. Yakıldığı iddia edilen iki asker; 15 ay önce esir alınan Sefter Taş (23) ile 4 ay önce esir alınan Fethi Şahin'in (26) akıbeti ile ilgili belirsizlik devam ediyor. Video görüntüleri Meclis'e de taşınırken, şu ana kadar resmi makamlardan konuya dair net bir açıklama yapılmadı.

Genelkurmay Başkanlığı ‘Görüntüleri inceliyoruz’ derken, incelemeye dair şu ana kadar ne kamuoyuna ne de ailelelere bir bilgi verilmiş değil. Savunma Bakanı Fikri Işık ise "Netleşen bir durum yok. 3 tane askerimizin DEAŞ'ın elinde olduğunu değerlendiriyoruz ancak bundan öteki tüm yorumlar teyit edilmiş bilgi değildir. Bilgiler teyit edilmeden de bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini söylüyoruz" derken,‘esir olabilirler’ dediği, 3 askerin adını açıklamadı.

Cevap bekleyen sorular

22 Aralık gecesinden bu yana tek bir soru cevaplanmadı. Kamuoyu sordu, CHP’li ve HDP’li vekiller sordu, toplumsal muhalefet sordu,3-4 gazete ve haber sitesi yazdı. Ana akım medyada ‘yakılan askerler, ‘görülmeyen askerler’ oldu. Cevap bekleyen sorular özetle nelerdi?

»Görüntüler gerçek mi?

»Söz konusu askerler yaşıyor mu?

»Aileler ne kadar bilgilendirildi ya da bilgilendirildi mi?

»Askerler esir alındığından bu yana ne gibi kurtarma çalışmaları yapıldı ya da yapıldı mı?

»Genelkurmay Başkanlığı için 19 dakikalık bir videoyu incelemek ne kadar zaman alır?

Erdoğan’ın sözcüsü duymazdan geldi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’a dünkü, basın toplantısı sırasında bir gazeteci El Bab operasyonunda diğer ülkelerin hava desteği verip vermeyeceğini ve IŞİD’in elinde tuttuğu askerlerin durumunu sordu. Kalın, gazetecinin sadece ilk sorusuna yanıt verirken, ikincisine değinmedi. Ardından, hiçbir gazeteci söz konusu videonun gerçekliğine dair, tek soru sormadı.

Artık ben değil, yetkililer konuşsun

Kilis’te, 1 Eylül 2015 günü Şehit Mehmet Hudut Karakolu’nda ‘çıkan bir çatışma’ sonrası kayıplara karışan, ardından IŞİD’in elinde esir olduğu öğrenilen ve ‘yakılan askerler’den biri olduğu öne sürülen asker Sefter Taş’ın babası Aydın Taş’a geçen 4 günün ardından yeniden ulaştık. Baba Taş güçlükle konuştu. “Durumlar hiç iyi gözükmüyor, perişanız, şoktayız, eşim yatakta” diyen Baba Taş'a 4 gün içinde, yetkililerden hiç bilgilendirme alabildiniz mi diye sorduk. Baba Taş “Biz 1 Eylül 2015’ten bu yana net bir bilgi almadık ki şimdi alalım, siz ne biliyorsanız biz de onu biliyoruz. Bildiğim tek şey, görüntüleri inceledikleri. Basına konuşan artık ben değil, yetkililerin olması gerekiyor. Bilgisi olan ben değilim, maalesef” dedi.

Benim oğlum da evlenecekti

‘Yakılan askerler’ videosuna dair sosyal medyada binlerce ileti paylaşıldı. Onlardan birisi de, “Niye yazmıyor medya: Sefter Taş ve Fethi Şahin’in evlenmesine kaç ay vardı, kaç ay vardı çocuklarının doğmasına, nişanları ne zamandı?” paylaşımı oldu. Ana akım medya zaten sadece bu bölümü değil, olayın bütününü görmemişti. Ancak baba Taş konuşmasında ekledi, “Evet benim oğlum da evlenecekti.”