Göründüğü kadar masum olmayan, zehirli 10 bitki

Dünya, cennetten çıkmış gibi görünen mükemmel ağaçlarla çevrili ve her bir köşede, dokunup koklayabileceğiniz güzel çiçekler var. Üzgünüz ama kötü bir haberimiz var, bu bitkilerin hepsi göründükleri kadar masum değil.

Bu durum, oldukça etkili zehirler içeren yeni bitkiler keşfedildiği zaman dikkat çekti. Bu katil bitkiler, neredeyse daha önce görülmemiş seviyede bir ölümcüllüğe sahipler. Artık sizi öldürebilecek olan şey sadece, meyvelerin tadına bakmak ya da çiçek yaprakları toplamak değil.

Sadece bu zehirli bitkilere yaklaşmak bile ölüme sebep olabiliyor. Bu dehşet verici açıklamalarla birlikte, size asla yapmayacağınız şeyleri yaptırabilen olağandışı nerotoksik (sinirler üzerinde zehir etkisi yapan) etkilere sahip bir bitki olan Dev Tavşancılotu’nun potansiyel görüş değiştirme özelliğini ve İncil’de geçen kanla dolu su efsanelerinin sebebini de ele alacağız. Aşağıdaki listede, tehlikesiz gibi görünen, kumsalların ve yaprakların arasında bekleyen tehlikeli bitkiler ve özellikleri yer alıyor.

10. Skunk Cabbage

Skunk Cabbage, Aurum Familyası’na ait Kuzey Amerika’da yetişen büyük ve kötü kokan hoyrat bir bitkidir. Yaprakların arasından çıkan büyük altın rengi ve morumsu çiçekler fark edilene kadar, kendiliğinden bataklıkta yetişen bu bitkinin kokusu, kokarca ile sıklıkla karıştırılıyordu.

Bitkiyi gördüğünüzde onu, oraya uzaylıların bırakıp gittiğini düşünebilirsiniz. Skunk Cabbage’ın belirli miktarda tüketiminin insanlara iyi geldiği, Kızıldereliler tarafından keşfedilmiş olsa da, bitkinin yanlış bölümlerinin fazla tüketimi sonucu, aşırı kalsiyum oksalat zehrinin sebep olduğu ölümlerin yaşanabileceği de bilinmelidir. Kalsiyum oksalat, teni yakan ve organ sistemlerini bozabilen, son derece aşındırıcı bir toksindir. Bahçe işleri kitabını yanlış anlayıp Skunk Cabbage’dan çiçeklik yapmayı deneyen biri, boğazının ve ağzının kötü bir şekilde yanmasıyla birlikte saatlerce süren şiddetli bir rahatsızlıkla ve iki günlük zor yutkunmayla karşı karşıya kaldı.

gorundugu-kadar-masum-olmayan-zehirli-10-bitki-229652-1.

9. Düğün Çiçeği (Buttercup)

Düğün Çiçeği, bu listedeki en masum görünüşlü bitki olmasıyla birlikte, neredeyse her zaman karşımıza çıkabilecek ve ekstra ölümcül özelliklere sahip olan bahçe bitkileri arasındadır. Genellikle az drenajlı çimenlik alanlarda yetişir ve çoğunlukla çocuklar tarafından bulunur.

Bitki tene değdiği zaman, tende küçük kırmızı bir nokta oluşmaktadır. Çünkü parlak sarı çiçekler, küçük isiliklere sebep olan toksinler yayarlar. Bu bitki, ağır gastrointestinal (sindirim sistemi ile ilgili) toksisite üreterek, onu tüketen kemirgen hayvanları zehirleyebilir. İnsanlar tarafından tüketilmesi ise, organ ve sinir sistemi zehirlenmesine sebep olarak sancılı bir ölüme yol açabilir. Açıkça görülüyor ki bu bitkinin güzelliği dokunmak için değil, izlemek için.

gorundugu-kadar-masum-olmayan-zehirli-10-bitki-229653-1.

8. Dev Tavşancılotu (Giant Hogweed)

Dev Tavşancılotu, gerçekten de korkulacak bir bitkidir. Pek çok bitki, tüketildiği zaman zehirli özellikler gösterirken, bu bitki, sadece küçük bir fiziksel temasta dahi, insanlara çok ciddi zararlar veriyor. Aynı zamanda, bol miktarda bitki özü emisyonuna ve fotosensitif (ışığa karşı duyarlı) özelliklere sahiptir.

Bu bitki özü anında güneş ışığına tepki verir ve deri ile yumuşak dokuyu kabartarak kangrene ve birkaç yıl sürecek mor görünümlü lezyonların oluşuma sebep olan kimyasal bir tepkime başlatır. Hatta küçücük bir bitki özünün gözle temasının bile körlüğe neden olma olasılığı vardır. Dev Tavşancılotları, yaklaşık 2,5 metre uzunluğa kadar büyüyebilirler. Öte yandan, domuzlar bu bitkilere karşı dayanıklıdırlar. Henüz, domuzlar üzerinde herhangi bir zararlı etkileri gözlenmemiştir.

gorundugu-kadar-masum-olmayan-zehirli-10-bitki-229654-1.

7. Ölüm Camas’I (Death Camas)

Kuzeybatı Amerika’nın Oak Bölgesinin ormanlık alanlarında bulunan ve Camas bitkisi olarak adlandırılan yenilebilir çiçek soğanları, rengarek çiçekleriyle etrafı kaplar. İlk halklar, çayırları yakarak ekip biçmişler ve bu gibi çeşitli bitkiler yetiştirmişlerdir. Ancak bu bitkiye akraba türler, yenilebilir camaslarla karıştırılabilir.

Toxicoscordion venenosum (Ölüm Caması)’un, var olan en zehirli bitki olduğu oldukça aşikardır. Ölüm Camas’ı, yenilebilir camaslardan yumuşak renk tonuyla ayırt edilir. Eğer birisi Camas ile etkileşime girerse, bu bir ölüm kalım meselesi haline gelir. Bu bitkiden küçücük bir miktar tüketmek bile, kanda meydana gelen bozulma ve organ yetmezliği nedeniyle ani ölüme sebep olur.

gorundugu-kadar-masum-olmayan-zehirli-10-bitki-229655-1.

6. Melek Trompet (Melek Borusu / Brugmansia)

Dikkat çekici Melek Trompet çiçeği, Güney Amerika’ daki ormanlara özgü bir bitkidir. Bu bitki hiyosiyamin, atropin ve hipnotik özelliklere sahip, skopolamin diye adlandırılan üçlü etkiye sahip çok güçlü bir zehir yayar. Melek Trompet, insanlar ona dokunmadığı sürece ölümcül değildir ve bu yönüyle de bu listede yer alan diğer bitkilerden ayrılır. Bu bitkiden skopolamini ayrıştırıp kurbanları üzerinde kullanan ve onları tam anlamıyla birer zombiye çeviren “Colombian Devil’s Breath” isimli bir suç çetesinden ismini alan bir belgesel çekilmiştir ve Melek Trompet hakkında, bu belgeselde bilgi verilmiştir.

Bu hipnotik bitkinin etkisi altında olan kurbanlar yaptıkları hareketlerin farkında değildir, ama yine de tamamen uyanıktırlar. Belgeselde, yüzüne skopolamin tozu üflenip bütün evi hırsızlar tarafından boşaltılan bir adamın başından geçenlerle birlikte skopolamin ataklarıyla ilgili birkaç korku hikâyesine de yer veriliyor. Ayrıca gönüllü deneklerin psikotik bilinçleri tamamen etkilenmiştir.

gorundugu-kadar-masum-olmayan-zehirli-10-bitki-229656-1.

5. Himalaya Böğürtleni

Himalaya Böğürtleni, hiç bulaşmak istemeyeceğiniz bir bitkidir. Bu bitki keskin dikenleriyle 40 dekametrekarelik bir alanı kaplar. Bildiğimiz böğürtlenlerin aksine, Himalaya Böğütleni’nin dikenleri 5 cm’ye kadar ulaşabilir. Bu böğürtlen türüyle karşılaşmanız bile acil servise gitmenizi gerektirebilir.

Masum görünümlü bu keskin bitki, ciddi boyutta göz hasarlarına, kan kaybına ve arter ile damarlarda bozulmaya sebep olabilir. Doğa yürüyüşçüleri, tehlikeli dikenlerle kaplı vadiye düştükleri zaman pek çok talihsiz olay meydana gelmiştir. Dikenli çalılar birbirine sıkıca bağlıdır, bu yüzden eğer bunlar parçalanır ya da kesilirse geriye doğru savrulup bir gürz gibi hareket edebilir ve gözlere zarar verebilir.

gorundugu-kadar-masum-olmayan-zehirli-10-bitki-229657-1.

4. Gympie-Gympie (İntihar Bitkisi)

Avustralya’ya özgü bir bitki olan Gympie-Gympie ağacı dünyanın en tehlikeli ağacıdır ve bütün yakıcı ağaçlar arasında, en acı verici olanıdır. Gympie-Gympie’nin ıstırap yüklü ağrısı, yakıcı asitle kaplı olmasından kaynaklanır. Bu bitki, zehrinden etkilenen kişileri intihara sürükler. Örneğin, bir adam ormandayken bu ağacın yaprağını yanlışlıkla tuvalet kağıdı olarak kullandıktan sonra kendini vurmuş. Bu korkutucu bitki, insanlarda tespit edilen en etkili zehirlerden birini içerir ve bir araştırmacı zehir kalıntılarının 20 yıla kadar etkili olabileceğini ortaya çıkardı.

Bu durum, zehirli dikenlerin içinde kalan toksinlerden kaynaklanabilir. Bu bitki o kadar tehlikelidir ki Avustralya ormanlarında çalışan en iyi işçiler bile potansiyel olarak tehlikeli alanlarda özel kıyafetler giyerler.

gorundugu-kadar-masum-olmayan-zehirli-10-bitki-229658-1.

3. Yeni Zelanda Isırganı (New Zealand Tree Nettle)

Yeni Zelanda Isırganı, yanlışlıkla üstüne basılması halinde bile bir insanı öldürebilecek dünya üzerindeki iki bitkiden biridir. Bu devasa bitki, yakıcı ısırganların en zehirli türüdür. 4,5 metreye kadar uzayabilir. Bu gelişkin cüppeli bitki, en küçük temas halinde bile tahriş edici nörotoksinler yayıp ölümcül olabilen, büyük dikenlerle çevrilidir.

Ölümden kaçınmak için, yürüyüş yaparken dikkatli olmak çok önemlidir. Bu durumla ilgili kayıtlara geçmiş birçok olay mevcuttur. Örneğin, sinir sistemini etkileyen bu korkunç iğnelere dokunduğu için, içerdiği zehirden dolayı ölen insanlar var. Eğer ölüm hemen gerçekleşmezse, içerdiği polinevropati zamanla sinir sistemini çökertebilir.

gorundugu-kadar-masum-olmayan-zehirli-10-bitki-229659-1.

2. Spurge Laurel

Küçük, parlak yapraklarıyla dekoratif bahçelerde ve kamuya açık alanlarda sık sık kullanılan gösterişsiz bir bitkidir. Spurge Laurel, defne bitkisi ile çok yakından akrabadır. Ancak bu defne ağacı, bitkiler alemindeki en kötü ölümlerden birine neden olur. Çok etkili biyositlere sahip olan bu bitkiyle temas edildiğinde, temas edilen bölgelerde tahrişlere neden olur ve bu tahrişler büyük yaralara dönüşebilir.

Meyvelerinden birkaç tanesini yemek bile saatler içinde büyük çapta bir iç kanamaya ve organların fonksiyonlarının bozulmasına neden olur. Çok ilginçtir ki, bazı kabileler Spurge Laurel’i ileri derecede hasta olanlar için son çare ilacı olarak kullanmışlardır. Fakat, uygulanan tedavi, hastalıktan çok daha kötü sonuçlar doğurabilir. Issız alanlarda yaşayan yeşil ispinoz ise (Bir kuş türüdür. Diğer adı floryadır.), hiçbir zarar görmeden bu bitkinin meyvelerini sindirebilir.

gorundugu-kadar-masum-olmayan-zehirli-10-bitki-229660-1.

1. Red Tide Algae (Kızıl gel-git algi)

Dünyadaki sahil şeridini altüst eden Kızıl gel-git, korkunç bir olaydır. Mevsim geçişleri sırasında, sıcaklığın da değişimi ile birlikte Algera Pelagius olarak bilinen binlerce küçük deniz yosununun üremesi sonucu su, küf rengi bir hal alır. Algler, kabuklu deniz hayvanları tarafından hızlıca yüzeyde toplanır. Bunların, oldukça büyük nerotoksik etkileri vardır. Çok tehlikeli olan bu alg artışı ikincil organları hızlıca felç edebilir, daha da kötüsü algin bulaşmış olduğu kabuklu hayvanlara teması sonucunda, solunum yollarını uyuşturabilir.

Kızıl gel-git İncil’de geçen vebaya da gönderme yapıyor. Söylentilere göre; kanın etrafında dönen sular, Batı Kanada’ya giden Kaptan George Vancouver’ın mürattebatından birinin ölümüne sebep olduğu için büyük bir üne sahip oldu. Eyaletler “felç yapan kabuklu deniz ürünleri zehirlemesi” sonucunda, temizlenmesi için kapatıldı. Çünkü bütün kumsallar zehirli alglere maruz kalan, ölmüş ördek ve deniz kuşlarıyla kaplıydı. Belki de Kızıl gel-git bu gizemli hayvan ölümlerinin sebebini bizlere açıklayabilir.

gorundugu-kadar-masum-olmayan-zehirli-10-bitki-229661-1.

GAİA DERGİ