Demokratik Toplum Partisi (DTP) Ankara İl Örgütü, geçtiğimiz gün DTP ve AKP arasında gerçekleşen görüşme dolayısıyla bir..

İNAN MUTLU ANKARA

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Ankara İl Örgütü, geçtiğimiz gün DTP ve AKP arasında gerçekleşen görüşme dolayısıyla bir basın açıklaması düzenledi.
Açıklamada konuşan Ankara İl Örgütü Başkanı İsmail Ancı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile DTP Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Emine Ayna’nın Kürt sorununun çözümüne yönelik olarak bir araya gelmelerini heyecanla karşıladıklarını dile getirdi.
Söz konusu görüşmenin tarihi bir dönemin başlangıcı olduğunu ifade eden Ancı, diyalogların hoşgörü ve uzlaşmanın ortaya çıkmasının vaktinin gelmiş olduğunun altını çizdi. Ancı, “30 yıldır süren ve on binlerce insanın hayatına mal olan, milyonlarca insanın kaderini etkileyen bu sorunun bir çözüm mecrasına aktığını ifade eden bu görüşmelerin giderek daha planlı ve programlı diyaloglarla sürdürülmesi gerekmektedir. Bu süreçte hepimiz üstümüze düşen görevi yapmak zorundayız” diye konuştu. Artık bu ülkede çocukların ölmesini istemediklerini belirten Ancı, mevcut enerjinin toplumsal, sosyal ve diğer sorunlara aktarılarak demokratik bir Türkiye’nin inşa edileceğine inandıklarını dile getirdi.

SP: PKK’nin yasal varlığı tanınsın
Kürt sorununa çözüm tartışılırken Sosyalist Parti’den de çözüm önerileri geldi. Parti MYK’sinin açıklamasında “Bu yıkım politikalarından ve toplumsal travmalardan kurtulabilmenin tek yolu çağdaş demokrasi normlarını hiç bir kayıt koymaksızın derhal benimsemekten geçmektedir” denildi. Önerilen maddeler arasında şunlar var: “Oluşturulacak anayasa hazırlama meclisinin katılımcısı olarak yer alabilmesi için PKK’nin yasal varlığı tanınmalı, PKK’nin kendi adıyla mı, DTP olarak mı yoksa bir başka isimle mi siyasi arenada yer alacağı kendi tercihine bırakılmalıdır.
Gerçek bir barış ortamının kurulabilmesi için kirli savaş döneminde işlenmiş olan savaş suçlarının araştırılması ve sorumlularının gereken muameleye uğratılmaları için  bir hakikatleri araştırma komisyonu kurulmalıdır.
Ayrıca savaş sırasında cinsel şiddete uğramış kadınlar için “Kadınlara karşı suçlar” komisyonu kurulmalı, tecavüzcüler savaş suçlusu ilan edilmelidir.”