Göstermelik yasal değişiklikler kadına yönelik şiddeti önlemez

Fotoğraf: Fatoş Sarıkaya / csgorselarsiv.org

HABER MERKEZİ

AKP’nin kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında hazırladığı torba yasa teklifinin bugün TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülmesi bekleniyor. Çok sayıda kadın örgütü gibi Kadın Zamanı Derneği de, bu teklifin erkek şiddetini önlemeyeceği görüşünde. Dernek, dün yayımladığı açıklamada teklifi “PR (halkla ilişkiler) çalışması olduğu açıkça belli olan göstermelik yasal değişikler” olarak niteledi.

Teklifin demokratik bir işleyişle hazırlanmadığına dikkat çekilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“Kadına yönelik şiddetle mücadele yürüten kadın örgütleri başta olmak üzere barolar, ilgili meslek oda ve sivil toplum örgütlerinden görüş alınmadı. Bununla birlikte 22 Mart’ta tali komisyon olarak çalıştırılan Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nda (KEFEK) maddelerin tek tek görüşülmesi talebi reddedildi, muhalefetin demokratik süreçlere katkı sunmasına dahi tahammül edilmediği görüldü. Kadın örgütlerinin deneyimini, bilgisini ve politika yapma süreçlerini dikkate almadan, kadına yönelik erkek şiddetinin toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklandığını görmezden gelen, dayatma yöntemiyle yasalaşması öngörülen bu teklifin, kadına karşı şiddeti önlemede etkili olmayacağı açıktır.”

Açıklamada, kadınların göstermelik yasal değişikliklere değil, mevcut yasaların uygulanmasına ve şiddetle mücadelede bütüncül politikalara ihtiyaç duyduğu vurgulandı. Son yıllarda İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere kadınların yasal kazanımlarının geri çekildiğine işaret edilen açıklamada, “Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda bu teklifin kâğıt üzerinde kalacağı görülüyor” dendi.

MUHALEFET UYANIK OLMALI

Eşitlik İçin Kadın Platformu da bugün Adalet Komisyonu’nda yapılması beklenen görüşmelerde, bir süredir hedefte olan 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’a ilişkin bir değişiklik önergesinin gündeme getirilebileceği uyarısı yaptı. Platform ayrıca AKP’nin, çocukların cinsel istismarı suçunu düzenlenen Türk Ceza Kanunu’nun 103’üncü maddesiyle ilgili bir değişiklik önergesi de getirebileceği riskine dikkat çekti. AKP, son 6 yıldır birçok kez TCK 103’ü son dakika önergeleriyle değiştirerek çocuk istismarcılarına evlilik affı getirmeye çalışmış, kamuoyu tepkisi ve muhalefetin çabasıyla geri adım atmak zorunda kalmıştı.