Marmaris’te 19 saatte söndürülen orman yangını, yangın ile mücadeledeki zafiyeti gözler önüne serdi. OGM’nin söndürme faaliyetlerine yönelik kritik önemdeki işin ihalelerini, yangın sezonunun sonunda açtığı ortaya çıktı.

Göz göre göre küle çevirdiler
Marmaris’teki yangın, tutuşan arı kovanlarından ormana sıçradı. (Fotoğraf: AA)

Mustafa BİLDİRCİN

Muğla'nın Marmaris ilçesinde çıkan orman yangını, 19 saatte söndürüldü. İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı orman yangınının, bir arıcının yaktığı ateşle çıktığını duyurdu. Adliyeye sevk edilen 85 yaşındaki M.Y. adlı arıcının jandarmadaki ifadesinde yangını kendisinin çıkarmadığını söyleyip, suçlamaları kabul etmedi. M.Y.'nin, yangın sırasında alevleri söndürmeye çalışırken ellerinde yanıklar oluştuğu öğrenildi.

Marmaris’te yaşananlar, Türkiye’nin orman yangınları ile mücadelesindeki zafiyetini bir kez daha gözler önüne sererken gözler de Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) bölgeye yönelik ihalelerine çevrildi. OGM Muğla Orman İşletme Müdürlüğü’nün, yangın söndürme faaliyetlerine yönelik kritik önemdeki çok sayıda işin ihalesini, yangın sezonunun sonunda açtığı ortaya çıktı. Yangının söndürülememesine tepki gösteren CHP Milletvekili Mürsel Alban “Ormanlar kaderine terk edildi. Hava kararınca havadan müdahale edilemedi” diye konuştu.

İHALELER GEÇ AÇILDI

Ormanları küle çeviren yangın, dikkatleri bölgedeki orman yangınları ile mücadele faaliyetlerine çekti. OGM Muğla Orman İşletme Müdürlüğü’nün, kritik öneme sahip üç ihalenin sözleşmesini ancak Eylül ayında imzalayabildiği öğrenildi. Yangın sezonu sona ererken karara bağlanan ihalelerin üçünün de önceki gün meydana gelen yangından en çok etkilenen bölgelerden olan Köyceğiz’e yönelik olduğu belirlendi. Edinilen bilgiye göre, Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü, 29 Ağustos’ta, “Akköprü OİŞ 235 Kod No’lu Yeni Orman Yolu Yapım İşi” ihalesi açtı. İhalenin sözleşmesi 16 Eylül’de 2 milyon 323 bin TL’ye imzalandı. Yapım işinin, 17 Aralık’a kadar tamamlanacağı bildirildi.

Müdürlüğün, “Otmanlar Orman İşletme Şefliği Su İshale Hattı İçin Mal Alım İşi” ihalesi ise 28 Temmuz’da düzenlendi. İhalenin sözleşme imzalanma tarihi ise kayıtlara, 21 Eylül olarak geçti.

Kaş’ta üç saatte söndürülen yangın yeniden başladı. (Fotoğraf: İHA)Kaş’ta üç saatte söndürülen yangın yeniden başladı. (Fotoğraf: İHA)

PİST TAMAMLANMADI

Geç kalınan bir diğer ihale ise “Otmanlar Orman İşletme Şefliği Yangın İlk Müdahale Ekip Binası Arazöz Garajı ve Helikopter Pisti Yapım İşi” ihalesi oldu. 23 Ağustos’ta gerçekleştirilen ihalenin 873 bin TL maliyetli sözleşmesinin imzalanma tarihi 7 Eylül olarak kaydedildi. İşin 5 Ekim’de ancak bitirilebileceği belirtildi.

Yangının ilk saatlerinden itibaren bölgede olan CHP’li Mürsel Alban, ormanların kaderine terk edildiğini söyledi. Gündüz kullanılan hava araçlarının, havanın kararmasının ardından kullanılamadığına dikkati çeken Alban, “Aynı saatlerde Bakan Kirişçi, özel jet ile Adıyaman’a gidiyor. Gece yangın ile mücadele edecek hava aracı bulamıyoruz ama Bakan, özel jet ile seyahat ediyor” diye konuştu. Yangının yaşandığı bölgede emniyet şeritleri açılmadığının altını çizen Alban, “Bu işler neden yangın sezonu başlamadan yapılmadı?” diye sordu.

Öte yandan Antalya’nın Kaş ilçesinde 3 saatlik çalışmayla kontrol altına alınan orman yangını yangın yeniden başladı.

***

NE OLMUŞTU?

Muğla’nın Marmaris ilçesi Yalancıboğaz mevkiinde kızılçam ağaçlarıyla çevrili ormanda, önceki gün saat 12.30 sıralarında yangın başladı. Rüzgârın şiddetini artırması nedeniyle alevler hızla yayıldı. Antalya, Ankara, Adana, Aydın, Çanakkale, Denizli, Mersin ve İzmir'den takviyelerle birlikte 14 uçak, 34 helikopter, 83 arazöz ve 714 orman işçisiyle yangına müdahale edildi. Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı yangın söndürme helikopteri Denizli’nin Çardak ilçesinde düştü. 2 personelin öldüğü, 5 kişinin yaralandığı helikopter kazasında sağ kurtulan pilot Ömer Çakır, yaşananları hatırlamadığını söyledi.