BirGün muhabiri Gökay Başcan, Gezi'nin yıl dönümü eylemlerini takip ederken Taksim'de gözaltına alındı. Başcan, ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Gözaltılara ilişkin TGC'den yapılan açıklamada da "Meslektaşlarımıza yönelik şiddet insanlık suçudur. Gazetecilerin gözaltına alınması hukuksuzdur. Meslektaşlarımıza şiddet uygulayan güvenlik güçleri hakkında işlem yapılmasını, cezasızlıkla ödüllendirilmemesini istiyoruz" denildi.

Gözaltına alınan BirGün muhabiri Gökay Başcan, serbest bırakıldı

Gazetemiz BirGün'ün muhabiri Gökay Başcan, Gezi Direnişi'nin 9. yıl eylemlerini takip etmek üzere gittiği İstiklal Caddesi'nde polis tarafından gözaltına alındı.

Başcan'ın gazeteci olduğunu belirtmesine rağmen gözaltına alınması dikkat çekti. Gökay'a gözaltı işlemi sırasında ters kelepçe takıldı.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/EvrenselFotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Başcan, Güvenlik Şube Müdürlüğü'nde verdiği ifadede, "Mesleğimi yapmak için oradaydım. Polis İstiklal Caddesi'nde eyleme katılanları ablukaya almıştı, bunu görüntülediğim esnada başkomiser olduğunu düşündüğüm bir kişi telefonu elimden almaya çalıştı, görüntü çekmeme izin vermedi. Basın kartımı ibraz etmek için elimi cebime attım. O esnada yanındaki memura 'alın bunu' diyerek gözaltına aldırdı. Daha sonra gözaltı aracına götürüldüm. Aracın dışında ters kelepçe yapılarak gözaltına alındım. Araca sokulduktan sonra peşimdem içeri giren polis 'Sessiz ol yoksa seni burada yumruklarım' diyerek tehdit etti" dedi.

Başcan, şöyle devam etti: "Araçtaki görevlilere kelepçenin aşırı sıkılı olduğunu söylememe rağmen yanlarında kelepçeyi açacak herhangi bir şey olmadığını belirttiler. Daha sonra götürüldüğümüz hastanede kelepçenin sadece bir tanesini zorlukla kesebildiler. Diğeri bileğimizdeyken muayene için doktor yanına götürüldüm. Doktor o şekilde muayeneyi reddedince 15 dakika boyunca yaneski, makas gibi kesici aletler ile bileğimden plastik kelepçeyi çıkarmaya çalıştılar."

GÖZALTINA ALINAN GAZETECİLER SERBEST

Öte yandan haber takibi yapan Evrensel muhabiri Meltem Akyol, Halk TV muhabiri Ozan Demiriz ve Flaş TV’den Dilan Polat, Sevda Doğan ve Derin Aydoğdu ifadelerini ardından serbest bırakıldı.

'2 SAAT TERS KELEPÇE İLE BEKLETİLDİM'

BirGün muhabiri Gökay Başcan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Yaklaşık 2 saat ters kelepçeli bir şekilde gözaltı aracında bekletildim. Kelepçenin çok sıktığını söylediğimde ise yanlarında anahtar veya kesecek alet olmadığını söylediler. Hastanede ise kelepçenin tekini zorlayarak keserek, tek kolumda kelepçeyle muayene ettirmek istediler. Doktor bu şekilde muayene edemeyeceğini söyleyince makas, yan keski gibi kesici aletlerle yaklaşık 20 dakika zorlayarak anca kestiler. Gözaltına almayı iyi biliyorsunuz ama kelepçeyi dahi sökemiyorsunuz. Bu işkencenin hesabını da yargıda vereceksiniz!" dedi.

BASIN MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN TEPKİ

DİSK Basın-İş'ten yapılan açıklamada "BirGün gazetesi muhabiri ve Disk Basın İş üyesi Gökay Başcan İstiklal Caddesi'nde gözaltına alındı. @valilikistanbul Gözaltına alınan gazeteciler bir an önce serbest bırakılmalıdır." denildi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü de "İstanbul Beyoğlu’ndaki #Gezi9Yaşında anmasını izleyen Evrensel gazetesinden #MeltemAkyol, BirGün muhabiri #GökayBaşcan, Halk TV muhabiri #OzanDemiriz ve Flash TV muhabiri #DilanPolat gözaltına alındı. Habercilerin görev yapması engellenemez, serbest bırakılmalarını istiyoruz," açıklamasında bulundu.

TGC: GAZETECİLERE YÖNELİK ŞİDDET VE GÖZALTI BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE SALDIRIDIR

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) de Gezi Direnişi'nin 9. yıldönümü nedeniyle İstanbul Taksim Meydanı'ndaki etkinlikleri ve etkinliğe polis müdahalesini haberleştiren muhabir, foto muhabiri ve kameramanlara uygulanan şiddet ve gözaltılar nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

Polis müdahelesi sırasında BirGün muhabiri Gökay Başcan, Halk TV muhabiri Ozan Demiriz, Evrensel muhabiri Meltem Akyol, Flaş TV’den Dilan Polat, Sevda Doğan ve Derin Aydoğdu'nun gözaltına alındığı hatırlatılan açıklamada, "Meslektaşlarımıza yönelik şiddet insanlık suçudur. Gazetecilerin gözaltına alınması hukuksuzdur" denildi.

Açıklamada şu görüşler yer aldı:

“Taksim’de Gezi eylemlerinin dokuzuncu yıl dönümünde Halk TV muhabiri Ozan Demiriz, Evrensel muhabiri Meltem Akyol, BirGün muhabiri Gökay Başcan, Flaş TV’den Dilan Polat, Sevda Doğan ve Derin Aydoğdu gözaltına alınmıştır. #Gazetecilik suç değildir. Gazeteciler gözaltına alınarak yine yurttaşların haber alma hakkı ve haberin serbest dolaşımı saldırıya uğramıştır. Meslektaşlarımız sabaha karşı serbest bırakılmışlardır.

Güvenlik güçleri ayrıca Gezi protestolarını haberleştiren meslektaşlarımıza tehdit ve şiddet uygulamıştır. Tele1 muhabiri Engin Açar, kameraman Umutcan Yitük ve Halk TV’den Erdinç Yılmaz'ın Taksim İlkyardım Hastanesi’nde tomografileri çekilmiştir. Gazetecilere yönelik bu ağır şiddet insanlık suçudur. Halkın haber alma hakkının engellenmesidir. Meslektaşlarımıza şiddet uygulayan güvenlik güçleri hakkında işlem yapılmasını, cezasızlıkla ödüllendirilmemesini istiyoruz. Gözaltına alınıp bırakılan ve şiddete uğrayan meslektaşlarımıza ‘geçmiş olsun’ diyoruz. İktidarı ve güvenlik güçlerini hukuka, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne saygılı göstermeye çağırıyoruz."